Klub žena IDS-a:

Koronakriza može rasplamsati nasilje nad ženama

0

Uoči Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Klub žena IDS-a ponovno skreće pozornost na jedan od gorućih problema našeg društva, a to je obiteljsko i rodno uvjetovano nasilje. Poznato je pravilo da obiteljsko nasilje dodatno eskalira u izvanrednim negativnim okolnostima poput gospodarskih kriza. Stoga, bilo je za očekivati da će izvanredna situacija uzrokovana koronavirusom, s mjerama ograničavanja kretanja, zabrane rada, kućne izolacije i slično predstavljati posebno teške okolnosti za žrtve obiteljskog nasilja. Naime, karantene i kućne izolacije sigurno su doprinijele sprječavanju širenja virusa, ali, s druge strane, „zarobile“ su mnoge žene u vlastitom domu s nasilnim partnerima.

Nedavna studija UNFPA-e, agencije Ujedinjenih naroda koja provodi istraživanja o stanovništvu, provedena zajedno sa Sveučilištem John Hopkins, tvrdi da su se samo u prva tri mjeseca „zatvaranja“ zbog koronakrize, agresije i feminicidi već povećali za 20% u svih 193 države članice UN-a, a procjenjuje se da bi ove godine moglo biti još 15 milijuna slučajeva obiteljskog nasilja diljem svijeta.

Situacija je alarmantna i u Hrvatskoj, ističu u Klubu žena IDS-a te napominju da svi podaci podcjenjuju stvarnu raširenost obiteljskog i seksualnog nasilja jer se prema istraživanjima tek svaka deseta žena odluči prijaviti počinitelja institucijama. - Informacije koje nam dolaze uglavnom iz organizacija civilnog društva ukazuju na to da je nasilje itekako prisutno, ali institucionalno nevidljivo, naglašavaju iz Kluba žena IDS-a.

Klub žena IDS-a nije, niti može biti zadovoljan stanjem po pitanju zaštite žena i djece u nasilnim obiteljima. Dok su razvijene europske zemlje u ovoj izvanrednoj situaciji u kojoj se nalazimo dodatno pojačale sustav zaštite najranjivijih skupina, organizacijski i financijski, u Hrvatskoj je u potpunosti izostala reakcija institucija. Kao primjer tome, navele su da je Vlada obećala šest novih sigurnih skloništa za žene do kraja 2019. godine, u županijama koje ih još nemaju. Ali, nije otvoreno nijedno. Klub žena IDS-a neumorno, još jednom poziva sve žrtve nasilja da prijave zlostavljače, a nadležna tijela u Hrvatskoj da, usprkos koronakrizi te imajući u vidu njezine porazne posljedice na njegov rast, poduzmu sve mjere kako bi se iskorijenilo nasilje nad ženama i djecom.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa