Koncert klasične glazbe na dar Barbanu

0
Hrid i Gaj Matić
Hrid i Gaj Matić

U župnoj crkvi sv. Nikole u Barbanu 20. rujna je održan Koncert klasične glazbe. Organizator koncerta bilo je Hrvatsko-talijansko društvo iz Zagreba. Održavanje koncerta financijski je poduprlo Ministarstvo vanjskih i europskih poslova. Na koncertu su nastupili tenori Hrid Matić iz Zagreba i Zoran Tomaić iz Pule. Klavirska pratnja bili su mladi pijanisti Gaj Matić Marović iz Zagreba i Sandro Veštigaj iz Pule. Izvođena su koncertna djela uglavnom talijanske ali djelom i hrvatske vokalne lirike.

Hrid Matić je hrvatski glazbenik koji se školovao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu. Kao tenor je prvak opere HNK Zagreb i Split, te zagrebačkog Gradskog kazališta Komedija,  glazbenik, skladatelj, glazbeni pedagog. Nastupao je diljem Europe, snimio niz ploča i kaseta. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad i djelovanje. Neosporna je glazbena veličina. Koncertno izvodi niz djela hrvatskih i svjetskih autora od renesanse do 21. stoljeća, uključujući i vlastita. Osim glazbene djelatnosti uspješno se bavi i likovnom umjetnošću.

Zoran Tomaić je pulski tenor, glazbenik koji se školovao u Italiji, na Državnom konzervatoriju „Agostino Steffani“ u Castelfrancu. Najpoznatiji je po izvođenju djela talijanske vokalne lirike i bellcantu kojega je studirao. Naprosto plijeni pažnju publike svojim močnim i čistim glasom velikog raspona, te određenom dramatikom pri izvođenju arija. Osim po pjevanju poznat je širom Istre i po svom dugogodišnjem humanitarnom radu ponajviše za Caritas Porečke i Pulske biskupije. Sa sestrom već više godina provodi humanitarnu akciju „Volim Istru“.

Mladi pijanist Gaj Matić Marović iz Zagreba se usavršavao na Visokoj školi „Ino Mirković“ kod prof. Marine Ambokadze. Trenutno studira dirigiranje na Prayer Konservatoriumu u Beču. Veoma je perspektivan pijanist i dirigent. Nastupa na mnogim koncertima kao pratnja solo pjevačima u Hrvatskoj i Beču. Puljanin Sandro Vešligaj je također iznimno talentiran pijanist. U Zagrebu je diplomirao i magistrirao klavir u klasi maestra Vladimira Babina. Već niz godina surađuje s Zoranom Tomaićem i prati ga na koncertima.

Održani koncert klasične glazbe u barbanskoj crkvi je veoma lijepo prihvaćen od strane publike. Arije su bile zaista bravurozno izvedene i baš sve nagrađene dugim aplauzima. Publici se, sudeći prema reakcijama, posebno svidjela završna napoletanska arija „Santa Lucia“ koju su zajednički izveli Hrid Matić i Zoran Tomaić uz klavirsku pratnju Sandra Vešligaja. Koncerti u organizaciji Hrvatsko-talijanskog društva iz Zagreba već se oko godinu dana održavaju u većim gradovima diljem Istre. Prema riječima umjetnika još nikada do sada nisu gostovali u malom mjestu kakvo je Barban.

Nakon koncerta organiziran je skromni domijenak za izvođače i publiku. Za to su se pobrinuli članovi Župnog vijeća i zbora. Umjetnici su izrazili svoje pozitivne dojmove s koncerta i zahvalnost publici na pažljivom slušanju i aplauzima. Dojmio ih se ambijent crkve sv. Nikole, umjetnički oslikane oltarne pale, akustika, te gostoljubivost ljudi. U ime domaćina, župe Barban i župnika vlč. Bernarda Jurjevića, izražavam nadu kako će ovo biti tek jedan koncert u nizu. Vjerujemo da će nam glazbeni umjetnici opet učiniti čast svojim dolaskom i održanim koncertima.(Nevia Kožljan)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

DIPLOMIRANI/A INŽENJER/KA GRAĐEVINE

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA