Ova vila u Kortini kod Momjana ima zarazni umjetnički štih

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

U slabo naseljenom mjestu Kortina nedaleko od Momjana sagrađena je kuća namijenjena opuštanju i druženju. Ima dvorište s bazenom i maslinikom, ali i zarazni umjetnički štih, piše Jutarnji. Kuću od od 260 četvornih metara projektirao je Vanja Šverko iz tvrtke Novinginvest dok dizajn interijera potpisuje Nikolina Jelić iz Kubus studija.

Vjerujemo da ste kvalitetno iskoristiti ljeto i uspjeti se odmoriti u nekom lijepom mjestu u našoj zemlji. Jedno od takvih svakako je ruralno područje Istre bogato vinogradima te poznato po vrhunskim vinima koje postaje poželjno mjesto za gastronomsko dobar rekreativan odmor. Kvalitetu mjesta za bijeg iz kaosa grada i zamora urbane rutine prepoznao je i inozemni ljubitelj vina, umjetnosti i bicikliranja koji je kupio parcelu od 2000 m2 s dvije stare ruine u slabo naseljenom naselju Kortina nedaleko od Momjana. Na toj parceli potom je sagradio kuaću za odmor i druženje i to s dvorištem s bazenom i maslinikom, piše Jutarnji.

Zatečeno stanje su četiri vanjska zida staje koja je okomito postavljena na kuću za stanovanje u kojoj su očuvana tri zida. Obje kuće su dvokatnice i smještene na vrhu parcele s prelijepim pogledom na brdoviti krajolik s vinogradima i Novigradsko more daleko na horizontu - prisjetio se vlasnik koji je odmah znao da za renovaciju mora angažirati provjerene i kvalitetne suradnike kako bi rezultat bio baš onakav kakav je priželjkivao.

- Proces projektiranja bio je brz, a gradnja je tekla glatko. Trebalo je rehabilitirati i dograditi zatečeni prostor, izolirati i obnoviti kamene zidove, sagraditi prednji zid kuće, postaviti podove i stropove i implementirati novi program. Prostor za odmor, prostor za druženje uz autohtone namjernice i jela, prostor za meditaciju, prostor za čitanje, prostor za upijanje pogleda, mira i tišine… Takav program zahtijeva da se kuća osuvremeni u smislu boljeg komfora koji zahtijevaju korisnici, a pritom ne naruši njezina jednostavnost i čistoća i povezanost s mjestom - objasnio je Vanja Šverko iz tvrtke Novinginvest i dodao da površine zatečenih objekata nisu omogućavale organizaciju svih traženih prostorija te je zadatak bio uklopiti ih u dodatni prostor, a da se ne naruši odnos postojećih volumena. Novonastali element povezuje privatni i gostinjski prostor u jednu cjelinu od 260 m2. Novi prostor funkcionira kao dnevni boravak koji otvaranjem velikih staklenih stijena prelazi na terasu i bazen, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa