641 sandi lanca
664 fm baner t

Pazin domaćin prve turneje Dobra energija

0

Grad Pazin je 16. rujna imao priliku biti domaćin prve nacionalne turneje “Dobra energija” kojoj je cilj pružiti podršku gradovima i njihovim građanima u realizaciji projekata korištenja obnovljivih izvora energije. Turneju je organizirala Zelena energetska zadruga u suradnji s predstavnicima grada. Turneja Dobra energija krenula je 7. rujna iz Varaždina, nakon čega su uslijedili Vrbovec, Karlovac, Velika Gorica, Križevci, Jastrebarsko, Poreč, Pazin, Rovinj te će završava 18. rujna u Puli, a održava se u sklopu projekata Akcelerator za gradove i 1.000 sunčanih krovova financiranih od strane EIT Climate KIC-a, projekta AgroBioHeat financiranog iz EU programa Obzor 2020 te Programa Ruralnog razvoja sufinanciranog sredstvima Europske unije.

U Hrvatskoj od ranih 90-ih raste trend smanjenja opskrbljenosti vlastitom energijom, a predviđa se da će se on u budućnosti nastaviti. Očekivana posljedica toga bit će veća potreba za uvozom energije. Paradoksalno, Hrvatska ima izuzetan potencijal kada su u pitanju obnovljivi izvori energije – kada je u pitanju samo sunčeva energija, pri vrhu je europske ljestvice s prosječnih 2.600 sunčanih sati godišnje. Poticanje vlastite opskrbljenosti energijom zato je sve važnije, a aktivna uloga jedinica lokalne i regionalne samouprave u tome je ključna.

U sklopu turneje je u jutarnjim satima na glavnom gradskom trgu postavljen edukacijsko informativni štand predviđen za savjetovanje građana vezano uz uspješnu realizaciju projekta male sunčane elektrane na vlastitom krovu. U suradnji s partnerima i lokalnim izvođačima, Zelena energetska zadruga građanima nudi besplatno rješenje za realizaciju sunčanih elektrana na krovovima obiteljskih kuća. Rješenje koje nudi je neovisno od državnih poticaja, a građanima osigurava pristup povoljnoj i kvalitetnoj opremi, uz kontinuiranu podršku i pristup informacijama.

U zgradi gradske uprave Grada Pazina održana je press konferencija za novinare na vezanu temu te je tom prilikom potpisana i Deklaracija o dobroj energiji kojom Grad Pazin postaje jedan od pionira energetske tranzicije i borbe protiv klimatskih promjena. Nakon konferencije je uslijedio sastanak između grada i Zelene energetske udruge s ciljem definiranja sljedećih koraka suradnje.

U djelu programa namijenjenom savjetovanju predstavnika grada i ključnih gradskih dionika održana je „Future radar“ radionica koja je za cilj imala otkrivanje novih održivih tema i projekta u gradu te međusobno jačanje komunikacije. Grad Pazin razmišlja i djeluje „zeleno“ još od 2010. godine kada je postao potpisnik Energetske povelje čime se obvezao na smanjenje emisije stakleničkih plinova za 20%, povećanje udjela korištenja obnovljivih izvora energije na 20% i povećanje energetske efikasnosti za 20%. 2013. godine Grad postaje članom „Sporazuma gradonačelnika“ te u istom razdoblju izrađuje Akcijski plan energetski održivog razvitka kojim se obvezuje provoditi mjere u svrhu smanjenja CO2  raspoređene po sektorima zgradarstva, javne rasvjete i prometa.

U razdoblju od 2015. do 2019., uz 5 drugih Istarskih gradova, Grad Pazin provodio je projekt Life SEC Adapt u sklopu kojeg je potpisan „Sporazum gradonačelnika za klimu i energiju“, a na temelju kojeg je izrađena i Strategija i plan prilagodbe klimatskim promjenama. Osim tog važnog dokumenta, odrađuju su i brojne aktivnosti koje doprinose zelenom razmišljanju poput organizacije „Energetskih dana“ tri godine za redom, informiranja građanstva na temu energetske učinkovitosti te kontinuirane suradnje s Hrvatskim savjetom za zelenu gradnju i Zelenom energetskom udrugom, čime Grad Pazin potvrđuje želju i obvezu postizanja energetske učinkovitosti i smanjenja emisije CO2.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

VANJSKI RADNIK/VANJSKA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA