SDP: 'Pula mora platiti skoro milijun kuna kazne zbog otpada'

0
Danijel Ferić
Danijel Ferić

Gradski vijećnici SDP Pule Danijel Ferić i Igor Belas 14. rujna su održali press konferenciju na temu zbrinjavanja otpada na području Pule. Povod za press konferenciju je vijest kako će Istarska županija te Grad Pula morati platiti kaznu u iznosu od skoro 5 milijuna kuna. Zavod za zaštitu okoliša i prirode koji djeluje u sklopu ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, objavio je u petak konačne podatke o odvojenom skupljanju komunalnog otpada za 2019.godinu. Danijel Ferić je iznio kako su podaci poražavajući i prema tim podacima Istra će morati platiti 4,7 milijuna kuna kazne (poticajne naknade sa smanjenje količine miješanog komunalnog otpada) zbog slabog postotka odvajanja, od čega samo Pula nešto manje od milijun kuna (950.000 kn).

Ferić je podsjetio kako je prošle godine Pula platila 600.000 kn kazne. U dvije godine ukupno 1,6 mil.kn našeg novca za koji nitko nije odgovarao. Kad tome pridodamo i novih 20 milijuna kuna namijenjenih za ekološku bombu zvanu Kaštijun građani se opravdano pitaju kamo ide njihov novac? – rekao je Ferić. Ferić je prozvao gradonačelnika Miletića i Herculaneu - Rezultati odvajanja otpada u Puli od samo 12% su izrazito loši za što su odgovorni prvenstveno Grad i Herculanea. Kad je u pitanju selektiranje otpada Gradonačelnik Miletić se ponaša kao Alisa u zemlji čudesa!

Pulskih poražavajućih 12% selektiranja otpada izračunato je po metodologiji koja se primjenjuje za cijelu Hrvatsku i koja se provodi po statističkim metodama za cijelu EU, međutim on ne priznaje takav izračun te prodaje maglu s različitim postocima – rekao je Ferić. Tako je po nekom izračunu gradonačelnika Miletića i vladajućeg IDS-a taj postotak iznosio za 2018 godinu čak 27%, a u 2019. godini čak i 10% manje, tj. 17%. Na žalost, matematičke greške gradonačelnika Miletića i vladajućeg IDS-a plaćaju stanovnici Pule – istaknuo je Ferić te nastavio. Smeće se pod okriljem mraka dovlači kombijima, otpad podvaljuju čak i susjedi što su pokazala nakon Valmada i recentna dva „javna odlagališta“ na Kaštanjeru i Monvidalu. O Šijani i Labinskoj ulici da i ne pričamo, tamo se čak nalaze i kamere i više desetaka punktova odbačenog glomaznog otpada.

Grad Pula svojim nečinjenjem opasno juri prema tituli Grada prijatelja škovaca (a ne Grada prijatelja djece). SDP Pule traži hitno poduzimanje sljedećih koraka kako bi se spriječilo daljnje bacanje novca u bunar: Da se odvoz otpada plaća po kilogramima predanog otpada, a ne po broju odvoza. Tražimo i smanjenje cijene usluge koja je poskupila za 300%, u cilju poticanja građana za odlaganje otpada u za to predviđene kante, a ne njihovo bacanje u prirodu i na javne površine. Bolju edukaciju građana i osiguravanje uvjeta za selektiranje otpada u onim kvartovima koji nemaju riješeno pitanje, što uključuje i izgradnju dva nova reciklažna dvorišta s obzirom da Kaštijun odbija preuzimati otpad građana, kao i Metis koji je orijentiran na firme. Provedbu preporuka Državnog ureda za reviziju koji je također upozorio Herculaneu na nužnost povećanja udjela odvajanja otpada od komunalnog otpada i dodatnu obradu odvojenog otpada u skladu s ciljevima Strategije gospodarenja otpadom RH, tj izgradnju sortirnice za odvojeno prikupljanje otpada. Žurna sanacija zatvorenog odlagališta Kaštijun (staro odlagalište)

Ferić je za kraj istaknuo kako se Pula nije javila na natječaj za izgradnju sortirnice za otpadni papri, karton, metal, plastiku i ostale materijale (350 mil.kn, Rijeka ugovorila izgradnju u veljači te dobila 32 mil.kn bespovratnih europskih sredstava za sortirnicu u Mihačevoj Dragi), za izgradnju postrojenja za biološku obradu i odvojeno prikupljenog biootpada (100 mil.kn, natječaj otvoren do 1.10.2020,) ili izgradnja postrojenja za obradu/recikliranje građevnog i krupnog (glomaznog) otpada (150 mil.kn) iako je sufinanciranje države (EU fondovi) i do 85% ukupnog iznosa! Koliko smo toga mogli napraviti za 2.000.000 kn? – zapitao se Ferić te istaknuo kako za usporedbu s Pulom koja je po medijskim natpisima na tek 12,13%, Krk i Međimurje imaju između 50-66 posto izdvojenog korisnog otpada, smaraju u SDP-u Pule.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa