U Puli proslavljen Dan samostalnosti Sjeverne Makedonije

0
Predsjednik društva Todor Brdarski
Predsjednik društva Todor Brdarski

Uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera 11. rujna je u Puli u Makedonskom kulturnom društvu Istarske županije „Sveti Kiril i Metodij“ proslavljen Dan samostalnosti Republike Sjeverne Makedonije. Proslava je okupila velik broj makedonaca, prijatelja Društva i gostiju. Program je otvorila podpredsjednica Društva poetesa Milena Zlateska pročitavši svoju pjesmu „Makedonija“.  Potom je prigodnim riječima nazočne pozdravio i predsjednik Društva Todor Brdarski. Kao gost proslave nazočnima se obratio Boris Trajanoski predsjednik Makedonskog kulturnog društva „Braća Miladinovci“ iz Osijeka.

Upriličena je promocija najnovije od osam do sada objavljenih knjiga Stojana Tane Georgieva. Pjesnik živi u Berlinu, Njemačka ali je vezan za rodnu Makedoniju i Istru. Pjesme na makedonskom jeziku koje je čitao tematski su raznolike ali su većinom vezane uz Makedoniju (jezik, običaji, hrana, krajolici, ljubav..). U njima se isčitavaju pjesnikova sjećanja, nostalgija, tuga i čežnja za rodnim krajem. Kao gošće programa bile su pjesnikinje: Slavica Lončarić Đugum iz Pule, Gracijela Putina iz Sošići i Nevia Kožljan iz Barbana koje su govorile svaka po dvije svoje pjesme.

Milena Zlateska, rođena makedonka, koja i inače organizira sve kulturne programe Makedonskog kulturnog društva „Sveti Kiril i Metodij“ iz Pule, organizirala je i ovo druženje. Vrsna poetesa koja je do sada objavila nekoliko svojih knjiga poezije, pred nekoliko dana je od Veleposlanstva Republike Sjeverna Makedonija u Republici Hrvatskoj povodom obilježavanja Dana samostalnosti dobila priznanje za očuvanje pisane makedonske riječi i kulturnog identiteta. Također je dobila Blagodarnicu od Agencije za iseljeništvo. Program proslave svojom su svirkom obogatili svirači na violini i harmonici a pjevanju poznatih makedonskih narodnih pjesama spontano su se pridružili svi nazočni na proslavi. (Nevia Kožljan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa