Proglašeni najbolji porečki sportaši za lanjsku godinu

0
Svi nagrađeni
Svi nagrađeni

Kuglačica Marijana Liović, boćar Nenad Tadić, kuglačice Kuglačkog kluba Istra, te rukometaši Rukometnog kluba Poreč, najuspješniji su sportski pojedinci i kolektivi Poreča u 2019. godini u četiri najatraktivnije kategorije - sportašica, sportaš, ženska i muška ekipa, prema glasovanju predstavnika Grada Poreča, Sportske zajednice grada Poreča, sportskih aktivista i novinara. Rezultati su obznanjeni 10. rujna u amfiteatru kraj dvorane „Veli Jože“ na svečanosti Dan porečkog sporta. Manifestacija na kojoj se daju priznanja najboljim porečkim sportašicama i sportašima u protekloj godini, tradicionalno se održava početkom godine, no ovaj je put zbog situacije uzrokovane koronavirusom morala biti odgođena, te je sada došao trenutak da sportaši prime svoje zaslužene nagrade.

Osim navedenih, dodijeljen je niz vrijednih nagrada i priznanja porečkim sportašima i sportašicama, klubovima i pojedincima za ostvarena sportska dostignuća i rezultate u prošloj godini. Do njih se dolazi putem nominacija koje vrši Povjerenstvo, kojeg čine predsjednik i tajnica Sportske zajednice Grada Poreča i predstavnik medija koji prati sportska zbivanja i rezultate na području grada, sve na temelju postignutih rezultata i uspjeha ostvarenih na domaćim i međunarodnim natjecanjima, a kandidature potvrđuje Izvršni odbor Sportske zajednice. O kandidatima je putem glasačkih listića glasao ocjenjivački sud kojeg su činili gradonačelnik i dogradonačelnica Grada Poreča, pročelnica gradskog upravnog odjela nadležnog za područje sporta, te iz Sportske zajednice - članovi Izvršnog odbora, predsjednik Nadzornog odbora, tajnica, te predstavnici elektronskih i pisanih medija s područja Grada Poreča. 

Put do nagrada

Marijana Liović iz ženskog Kuglačkog kluba Istra je hrvatska reprezentativka, s osvojenom zlatnom medaljom na ekipnom Svjetskom prvenstvu u Češkoj. S klubom je osvojila četvrto mjesto u prvoj HKL u sezoni 2018/19 i treće mjesto u poretku za najbolju igračicu Prve HKL u istoj sezoni. Najbolji sportaš Nenad Tadić iz Boćarskog kluba Istra Poreč, se pak može se pohvaliti lani osvojenom zlatnom medaljom u bližanju i izbijanju u krug, srebrnom medaljom u parovima i brončanom medaljom u preciznom izbijanju na prvenstvima Hrvatske, te s klubom plasman u polufinale europskog Kupa prvaka, na završni turnir, kao i osvajanje naslova prvaka Hrvatske.

Ženski kuglački klub Istra u protekloj sezoni osvojio je četvrto mjesto u Prvoj HKL, te u polusezoni 2019/2020 drugo mjesto u istoj ligi. Nagradu je preuzela trenerica Ružica Močibob.

Rukometni klub Poreč već je dugi niz sezona uspješan član najelitnijeg ranga natjecanja hrvatskog rukometa, Premijer lige, gdje je u protekloj sezoni osvojio četvrto mjesto. I na kraju prvog dijela sezone 2019/2020 u paket 24 Premijer ligi zauzeo je četvrto mjesto. Nagradu je preuzeo tajnik Eduard Džoni.

Nagrade za perspektivne mlade sportaše

Najaktivnijom sportskom udrugom proglašen je Rukometni klub Poreč, za koga je nagradu preuzeo tajnik Eduard Džoni. Nagradu za najboljeg sportskog djelatnika osvojila je Svetlana Volkova, trenerica Mačevalačkog kluba Špada. Titulu za najboljeg trenera osvojio je Dinko Đanković iz Rukometnog kluba Poreč.

Uručene su i nagrade perspektivnim mladim sportašima i sportašicama, a to su Andrea Matić i Loris Uljanić (Atletski klub Maximus), Filip Popović (Boćarski klub Montižana), Marijan Jakovčić (Body building klub Veli Jože), Andrej Bubičič (Hrvački klub Poreč), Mare Milić (Jedriličarski klub Horizont Poreč), Iva Samovojska, Emili Jurcan, Marija Šimunović, Una Muslimović (Karate klub Finida), Eva Leona Komšić, Uroš Pajić (Kickboxing klub King), Petra Belević (Klub ritmičko-sportske gimnastike Poreč), Laura Punek, Jakov Igrec (Klub za daljinsko plivanje Poreč), Zoe Marie Baldo, Lovro Paljuh (Mačevalački klub Špada), Larisa Pauletić (Odbojkaški klub Poreč), Ivan Filipović (Rukometni klub Poreč), Martina Štifanić, Erik Fariš (Streličarski klub-Poreč-Parenzo), Nina Gašparini (Ženski kuglački klub Istra) i Leona Picco (Ženski rukometni klub Poreč). Najperspektivnijim sportašem Grada Poreča u prošloj godini proglašen je Alen Bill iz Tenis kluba PRO 2000.

Sportska zajednica Grada Poreča odala je i priznanje klubovima za 50 godina postojanja –Društvu za podvodnu djelatnost i sportski ribolov za koji je nagradu preuzeo Zoran Zulijani.

Dobitnik nagrade za životno djelo Mato Vasilj

Vrijedna nagrada za životno djelo u području sporta dodijeljena je Matu Vasilju, dugogodišnjem sportskom djelatniku iz Poreča. Kako je rečeno u obrazloženju, u periodu od 2001. do 2018. bio je predsjednik ženskog kuglačkog kluba Istra iz Poreča, a 2004. godine proglašen je najboljim sportskim radnikom Poreča. U 17 godina mandata sa kuglačicama osvojio je u više navrata prvenstvo Hrvatske, Kup Hrvatske, Europski kup, NBC Kup, deset su puta proglašeni kao najbolja ženska ekipa Grada Poreča i osam puta kao najbolja ženska ekipa Istarske županije, te 2014. godine dobili nagradu Glasa Istre.

Nagrade su sportašima uručili gradonačelnik Loris Peršurić i njegovi zamjenici Sanja Oplanić, Nadia Štifanić Dobrilović i Elio Štifanić, predsjednik Gradskog vijeća Adriano Jakus, predsjednik Sportske zajednice grada Poreča Alfredo Mendiković, dopredsjednik Sportske zajednice grada Poreča Dalibor Jakovčić, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Vesna Kordić i član Izvršnog odbora Sportske zajednice Mirko Banović.

Gradonačelnik Loris Peršurić izrazio je zadovoljstvo ovom svečanošću jer, kako je rekao, živimo u gradu koji oduvijek živi, voli i razvija sport. -Nakon što smo morali otkazati održavanje ove svečanosti u ožujku puno se toga promijenilo. Cijela situacija s koronavirusom svima nam je u potpunosti promijenila živote, a mislim da ste najvećim dijelom osjetili to upravo vi, sportaši. Još uvijek je puno izazova ispred nas. Znam da nas je ova sezona nakratko sve ugodno iznenadila, i dala privid neke normalnosti, ali činjenica je da je pred nama zima u kojoj ćemo se morati naučiti malo drugačije funkcionirati. Tu posebno mislim na sve sportove, koji dijelom ni sada ne znaju pod kojim uvjetima se mogu natjecati. Mi ćemo vam kao Grad biti ruka podrške i siguran sam da ćemo dati sve od sebe da se svim klubovima i sportašima Poreča omogući što je više moguće normalnu sportsku sezonu, rekao je gradonačelnik.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa