Lerotić: Modernizirajte željeznice i ne ukidajte vozne linije u Istri!

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a, Marin Lerotić 10. rujna se u Saboru osvrnuo na najavu revidiranja određenih željezničkih linija u Istri te naglasio kako takve najave treba shvatiti kao alarm, zbog toga što je mnogo puta upravo u takvim izjavama bilo upakirano ukidanje linija ili gašenje proizvodnje.

- Spomenuta najava o revidiranju međužupanijskih i međugradskih linija je vrlo zabrinjavajuća jer će ukoliko se to dogodi, radnici, ali i učenici i studenti biti u velikom problemu, kao i građani kojima je potrebna liječnička pomoć jer upravo te linije koriste za odlazak na zdravstvene preglede, naglasio je Lerotić.

Također se osvrnuo na činjenicu da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture već 2 godine ne sufinancira autobus Lupoglav- Rijeka koja povezuje istarsku prugu s ostatkom hrvatske željeznice te apelirao na resorna ministarstva da dodatne ne komplicira ionako kompliciranu situaciju s istarskom željeznicom. Istaknuo je kako je opće poznato da je istarska željeznica na koljenima te podsjetio je kako je IDS već upozoravao na tužno stanje željeznice u Istri, kojoj je modernizacija bila potrebna još prije mnogo godina, no po tom pitanju se nažalost ništa nije napravilo.

- Osim što o spomenutim linijama ovise radnici učenici i studenti te linije koriste i turisti, pa je stoga velika šteta što u HŽ-u ne prepoznaju gospodarski potencijal u turističkom aspektu, naveo je Lerotić. Osvrnuo se na projekt Icarus, Istarske razvojne agencije IDA-e, koja će u sklopu programa prekogranične suradnje Italija-Hrvatska, između ostalog omogućiti prijevoz bicikli vlakom na relaciji Pula-Buzet te dodao kako je plan jedan vagon prenamijeniti i omogućiti unos bicikli u isti te na taj način potencirati multimodalnost i korištenje biciklističkih staza u središnjoj Istri.

- Na inicijativu IDA-e, HŽ su prihvatile prenamjenu vagona, a samim time i investiranje u istim, a da bi potom ukidale linije, tu nema ni logike ni zdravog razuma, naglasio je Lerotić. Dodao je kako se gradi i priča multimodalnog povezivanja Istre, što će u sklopu ovog projekta u suradnji IDA-e s Gradom Rovinjom te Općinom Kanfanar rezultirati prenamjenom nekadašnje pruge Rovinj-Kanfanar u biciklističku stazu, a što znači da će se od unutrašnjosti do obale Istre moći kombinirati prijevoz vlakom i biciklom.

S obzirom da je očito kako je željeznica u Istri prijeko potrebna njenim građanima, apelirao je na resorna ministarstva da nikako ne ukidaju vozne linije jer bi to potpuno devastiralo ionako zapuštenu i zaboravljenu istarsku željeznicu. - Unatoč nerazvijenoj željeznici, s lošom infrastrukturom, mi u Istri pokušavamo na sve načine dati istoj dodanu vrijednost te podići turistički i gospodarski  život u središnjoj Istri kroz brojne projekte te tražimo da se u budućnosti ulože znatna sredstva kako bi se željeznice u Istri modernizirale, zaključio je Lerotić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa