gospodarski rast labina

Veći broj poduzetnika, zaposlenih, prihoda i dobiti!

0
Foto: Roberto Matković
Foto: Roberto Matković

Svježe obrađeni statistički podaci za 2019. godinu pokazuju kako je poduzetništvo prošle godine u Labinu značajno raslo, i to po svim važnim kriterijima. Analizom podataka vidljiv je napredak, odnosno povećanje kako broja poduzetnika, zaposlenih osoba ali i značajniji rast prihoda.

Ako gledamo broj poduzetnika, u 2019. godini u odnosu na 2018. bilježimo rast od novih 19, odnosno sa 526 u 2018. na 545 u 2019. Isti ti poduzetnici u 2019. zapošljavali su ukupno 3047 osoba u odnosu na 3006 zaposlenih godinu prije.

Značajan je i rast prihoda, u 2018. iznosio je 1,64 milijarde kuna dok je za 2019. iznosio 1,719 milijardi kuna što je povećanje od gotovo 73 milijuna kuna (4,35%)

Zanimljivi su podaci o izvozu labinskih poduzetnika. Ove su brojke dokaz razvijanja proizvodnih djelatnosti, odnosno industrije po čemu je Labin i prepoznat kao grad koji ne razvija samo turizam. Tako je u 2019. u odnosu na 2018. izvoz povećan s 665 na gotovo 700 milijuna kuna, a uzmemo li, primjera radi, brojke par godina unazad, možemo vidjeti da se u roku od pet godina izvoz labinskih tvrtki povećao za 57% odnosno s 302 milijuna kuna u 2015. na gotovo 700 milijuna zabilježenih prošle godine što je impresivan podatak.

U prilog dodatnom razvijanju industrije, i još boljim budućim brojkama zasigurno će doprinijeti i nova tvrtka iz poduzetničke zone Vinež, „NovationTech“ koja započinje s radom do kraja mjeseca, a proizvodit će dijelove od karbonskih vlakana za gigante automobilske industrije. Ove godine očekuje se zapošljavanje 60 osoba, a u idućim godinama broj zaposlenih doseći će 150.

Jednako tako, u najnovijem tiskanom izdanju vodećeg nacionalnog poslovnog magazina Lider, Labin je proglašen najjačim središtem hrvatske elektroničke industrije. U vrijeme kada se napredak neke lokalne zajednice usko povezuje uz razvijenost STEM područja, od velike je važnosti što je Labin prepoznat kao jedan od kotačića koji i u ovoj godini punoj izazova pridonosi napretku i osuvremenjivanju domaćeg gospodarstva.

Valja spomenuti da su labinski poduzetnici uvećali i svoj kapital i rezerve u godinu dana za 52 milijuna kuna, a imali su i zapaženo povećanje vrijednosti investicija. Tako je zabilježena vrijednost investicija labinskih poduzetnika u 2019. iznosila više od 210 milijuna kuna što je za 35 posto više nego godinu dana ranije..

Statističke podatke za Grad Labin dostavio je COIN d.o.o Pula, a korišten je izvor FINA-e, Registar godišnjih financijskih izvještaja, odnosno Osnovni  financijski rezultati poslovanja poduzetnika Grada Labina za 2019.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa