maja šarić:

'Nemojmo ukinuti željeznicu u Istri, nego izgradimo tunel kroz Učku!'

2
Maja Šarić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Maja Šarić (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Stranka Demokrati Istre reagirala je na prijedlog ukidanja željezničkog prometa u Istri. "Nakon što su predstavnici Hrvatskih željeznica,  na sastanku s predstavnicima Istarske županije, Grada Pazina i općina Pazinštine, iznijeli prijedlog o izmjeni voznog reda i ukidanju linije Hrvatskih željeznica u Istri, koja povezuje Pulu, centralnu Istru i Rijeku, moramo naglasiti da o toj liniji ovise brojni istarski školarci, kao i brojno stanovništvo starije životne dobi", poručila je Maja Šarić, predsjendica stranke.

"Samim ukidanjem linije, svi građani Istre stavljaju se u drugorazredni položaj u odnosu na druge hrvatske građane. Ukoliko je opravdanje smanjenje broja putnika i ekonomska neisplativost, postavlja se pitanje kako je to funkcioniralo do sad i u prethodnoj državi.

Čak je i predsjednik Tuđman, kao prvi hrvatski predsjednik, bio svjestan da se Istra mora bolje povezati s ostatkom Hrvatske i Europe, te je uz cestovni pravac posebno apostrofirao i željeznički promet, a svojevremeno i položio kamen temeljac za gradnju tunela kroz Učku za potrebe željezničke pruge. 

Dakle, umjesto da se razvijamo i rastemo, umjesto da gradimo nove pruge i uvodimo brze željezničke linije, koje karakterizira ekološka prihvatljivost i koje bi Istru povezale s velikim europskim središtima, mi nazadujemo i vraćamo se u 19. stoljeće.

Iduće investicijsko razdoblje Europske unije 2021.-2027. velika je prilika za infrastrukturna ulaganja u Republici Hrvatskoj. Sukladno navedenom, treba svakako povesti računa da se samo projektiranje i izgradnja željezničke  pruge i  tunela kroz Učku može financirati aplikacijom na sredstva iz fondova Europske unije. Realizacija prvenstveno ovisi o brzini, spremnosti i političkoj volji da se procesi pokrenu", rekla je Maja Šarić, predsjednica Demokrata Istre.   .

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa