Plenković poslao poruku Puli, Istri i radnicima brodogradilišta

0
Andrej Plenković
Andrej Plenković

Na sjednici održanoj 3. rujna Vlada Andreja Plenkovića donijela je Odluku o davanju državnog jamstva društvu Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. do iznosa od 32.500.000 kuna u svrhu pokretanja proizvodnje i time potvrdila svoju predanost opstojnosti i razvoju brodograđevne industrije u Puli. Nakon što je otvoren stečaj Uljanika u svibnju prošle godine Vlada je, uz tim upornih ljudi u Uljaniku, neprestano radila na stvaranju uvjeta za novi početak brodogradnje u Puli. Nakon analize, u okviru stečajnog postupka izrađeno je Posebno izvješće kojim se predviđa mogućnost nastavka brodograđevne djelatnost u Puli i to kroz društvo Uljanik Brodogradnja 1865.

Tako je u jeku pandemije, 26. ožujka 2020. godine Vlada donijela Odluku o davanju suglasnosti na prijenos koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja luke posebne namjene – Brodogradilišta Uljanik, na novog ovlaštenika koncesije društvo Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o.. Preuzimanjem koncesije ostvario se jedan od preduvjeta za nastavak proizvodnje i brodograđevne djelatnosti u Puli.

Također, u lipnju ove godine Vlada je svojim Zaključkom iskazala spremnost uključivanja u proces izdavanja državnih jamstava za društvo Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o. za kreditno zaduženje u svrhu pokretanja proizvodnje.

Današnja Odluka kojom se daje državno jamstvo za kreditno zaduženje kod Hrvatske banke za obnovu i razvitak i/ili drugih poslovnih banaka, do iznosa od 32.500.000,00 kuna, nastavak je tih aktivnosti i jasan je pokazatelj dosljednosti Vlade RH i premijera Plenkovića u očuvanju hrvatske brodogradnje i otvaranju radnih mjesta te opće brige o gospodarstvu i industriji, a posebno o ljudima – škveranima koji su najveća vrijednosti hrvatske brodogradnje.

Ova je Odluka od velikog značaja za nastavak brodograđevne tradicije u Puli i Istri. Cilj joj je revitalizirati brodogradnju u Puli za nastavak razvoja istarskog gospodarstva. Uljanik brodogradnja će imati mogućnost staviti u funkciju pomorsko dobro i opremu namijenjenu brodogradnji te zaposliti bivše radnike Uljanik grupe koristeći njihovo akumulirano znanje u organizaciji, tehnici i tehnologiji brodogradnje po čemu je brodogradilište Uljanik, uz ostala hrvatska brodogradilišta, bilo jedan od prepoznatljivih brendova na svjetskom tržištu.

Vodstvo istarskog HDZ-a osvrnulo se na današnju Odluku Vlade RH,  napomenuvši nekoliko važnih činjenica iz prošlog mandata Andreja Plenkovića.

„Potrebno je podsjetiti kako je ova Vlada u proteklom mandatu za Uljanik izdvojila 4,2 milijarde kune iz državnog proračuna, devet mjeseci osigurana je isplata plaća radnicima, a Vlada je - u nastojanju da ne dođe do gašenja brodogradilišta - napravila sve što je u okviru zakona moguće te je ovom odlukom još jednom pokazala kako se odgovorno odnosi prema hrvatskoj brodogradnji, Istri te istarskim radnicima.“, rekao je Šiljeg.

„ Današnja Odluka Vlade RH o izdavanju jamstva za MKM Yahts za gradnju broda u 3. maju, te izdavanje jamstava za pokretanje proizvodnje u Uljanik Brodogradnja 1856 d.o.o, jasan je pokazatelj dosljednosti Vlade RH i premijera Plenkovića u očuvanju hrvatske brodogradnje i otvaranju radnih mjesta te opće brige o gospodarstvu i industriji u vrijeme nadolazeće krize uzrokovane pandemijom.“, navela je HDZ-ova Ilirjana Croata Medur.

Tajnica istarskog HDZ-a Monika Udovičić nadodala je kako je odluka od 3. rujna dokaz da Vlada RH čvrsto stoji uz Istru, ali prvenstveno uz radnike Uljanika.

 „Naš su interes od samog početka radnici Uljanika. Usprkos brojnim pokušajima politiziranja ove teme i pokušajima prebacivanja odgovornosti, ova je Vlada pokazala dosljednost i odlučnost da sačuva brodograđevnu industriju u Puli. Vjerujem da ćemo tek s povijesnim odmakom vidjeti kolika je važnost ove odluke, kao i nužnost ulaganja u industrijsku proizvodnju. I ove okolnosti u kojima živimo od početka ožujka pokazuju da moramo jačati proizvodnu djelatnost i smanjiti ovisnost samo o jednom sektoru koji prevladava. Moja je osobna i trajna zadaća da brinemo o našim sugrađanima u Istri i to je nešto što ćemo u budućnosti beskompromisno raditi. Nema tog projekta u Istri, kada govorimo o velikim infrastrukturnim projektima, iza kojeg ova Vlada nije stala i kojeg nije podržala. Tako će biti i u buduće.“, zaključila je Udovičić.

Budući da društvo Uljanik brodogradnja 1856 neće naslijediti nikakve dugove društava u stečaju, moći će nesmetano i na zdravim temeljima započeti novo poglavlje hrvatske brodogradnje u Istri. I ovim potezom HDZ-ova Vlada dokazuje da - suprotno tvrdnjama opozicije i lokalne vlasti u Istri -  brine o razvoju Istre te da je odnos prema Istri jednak kao i prema svim krajevima Hrvatske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa