Pazinjanka u sedlu: 'Jašem dok pjevam i pjevam dok jašem'

0
Nina i njen ljubimac (foto: Jutarnji list)
Nina i njen ljubimac (foto: Jutarnji list)

Jašem od četvrte godine, a na konja sam se prvi put popela zbog problema s kralježnicom. Kao mala bila sam jako gipka i u jednom trenutku zdjelica mi je iskočila iz mjesta pa su mojim roditeljima savjetovali da krenem na jahanje ili plivanje kako bih ojačala mišiće - priča Nina Fakin, viceprvakinja u Croatia Cupu za Jutarnji.

- Volim i jedno i drugo, ali sam im jako zahvalna što su odabrali jahanje – nastavlja jedna od najboljih hrvatskih jahačica. - A što je najljepše kada sam na konju? Apsolutno sve. Samo onaj tko je probao jahati zna o čemu pričam. Osjećaj slobode koji imaš na konju je neprocjenjiv, kao da na leđima konja možeš osvojiti svijet. Povezanost sa životinjom koja ti nikad nije ni riječ rekla, a znaš kako ona razmišlja, koji joj je sljedeći pokret, čega bi se mogla prestrašiti... Ova dvadesetogodišnjakinja iz Pazina ujedno je i nova glazbena nada, a ovih dana promovira pjesmu “Ljetni snovi” koju je za nju napisao Bruno Krajcar. Osjeća li se bolje na konju ili na pozornici? - Oba ta mjesta daju neki poseban osjećaj, ali na kraju se i na konju i na pozornici osjećam kao doma. Znam reći da jašem dok pjevam i pjevam dok jašem pa je tako donekle i konj moja pozornica - kroz smijeh kaže ponosna vlasnica tri konja piše Jutarnji.

- Moji konji su moja tri mušketira. Dva su arapi s kojima se natječem, El Malik i Kuhaylan Zaid Sauron, a jedan je lipicanac imena Tornado. Držim ih kod sebe doma u Pazinu - kaže Nina koju pitamo koliko je skupo imati konja. - Ovisi o tome držite li konja rekreativno ili za sport. Jahanje se u svijetu smatra elitnim sportom pa su i iznosi takvi. Potkivanje, veterinar, hrana, oprema, smještaj u slučaju pansiona... sve to košta. Ali kada čovjek voli te životinje, iz iskustva znam da mu nije problem investirati. Štoviše, radije će kupiti konju nego sebi – priznaje Nina, piše Jutarnji.

Je li ikad pala s konja? - Jao, koliko puta! Kaže se da moraš tri puta pasti kako bi postao pravi jahač, a ako sudimo prema tome, ja sam pravi maher – smije se. -Dovoljna je sekunda neopreza, pogotovo s mladim konjima. Ali, hvala Bogu, nikad nisam ništa slomila tako da držim da sam zapravo i naučila padati. Kada malo bolje razmislim, svaki pad me naučio nečemu tako da sam i zahvalna na svakom padu - ističe djevojka koju pitamo koju brzinu konj može postići, rekla je Nina za Jutarnji.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa