u četvrtak u Vinkuranu

Knjiga o Udbi: ideja o SAO Krajini začeta je 1971. godine

0
Na konferenciji za novinare u Općini Medulin
Na konferenciji za novinare u Općini Medulin

U rimskom kamenolomu Vinkuran u četvrtak, 27. kolovoza, u 18 sati održat će se predstavljanje nove knjige Ivana Miškovića i Andreja Badera naslovljena naziva „Iz tajnog arhiva načelnika Službe bezbjednosti 1963. – 1971.“. Promocija je ja najavljena na konferenciji za medije održanoj 24. kolovoza u vijećnici Općine Medulin koju su održali  načelnik Općine Medulin Goran Buić, v.d. pročelnika UO za opće poslove i društvene djelatnosti, Marko Cukon te autori  Ivan Mišković te Andrej Bader

Program će voditi i moderirati Jelena Vitasović, a autori će svoju drugu. zajedničku knjigu predstaviti uz načelnika Općine Medulin, Gorana Buića, kao izdavača ovog po mnogočemu posebnog izdanja. U programu će također sudjelovati Mattias Stojanović, David Orlović te Ratko Lorencin.

 Načelnik Buić čestitao je autorima na drugoj zajedničkoj knjizi, te istaknuo kako se radi i o drugoj knjizi posvećenoj bogatom životnom putu general-pukovnika Ivana Miškovića koju je Općina Medulin izdala i financirala u cijelosti. Prva je knjiga naslova „General iz Premanture“ iz tiska izašla 2019., a godinu dana nakon nje, ovog četvrtka Općina Medulin organizira predstavljanje drugog dijela svojevrsne trilogije, kako je napomenuo načelnik Buić, jer autorski dvojac priprema već i treći dio Miškovićeve biografije. Buić je dodao da Općina ne običava najavljivati promocije knjiga, no ova to zaslužuje, jer se radi o posebnom „crno na bijelom izdanju u boji“ koje će sasvim zasluženo izazvati veliku pažnju i interes. Promocija će se, nastavio je načelnik Buić, održati u prostoru Cave Romane - rimskog kamenoloma u Vinkuranu, kao najboljoj mogućoj lokaciji, vodeći računa i poštujući sve protu-epidemiološke mjere na snazi.

Ivan Mišković

S tim u vezi, napomenuo je Buić, obvezna je najava dolaska sudionika, pa se svi zainteresirani mještani i posjetitelji mole da svoj dolazak najave putem e-maila na adresu sonja@medulin.hr, ili telefonom na broj 052 385 657. Na koncu je načelnik Buić dodao kako je Općina razmišljala i o mještanima koji nemaju mogućnost vlastitog prijevoza te će za njih organizirati autobusni prijevoz kao kružnu vožnju koja će krenuti iz Medulina (s place) u 16.30 sati te obilazeći općinska naselja, stići pred vinkuranski kamenolom u 17.30 sati. Oznaka obrasca: 1367 2/3 Raspored vožnje Općina će objaviti na svojim web stranicama, a zainteresirani se mogu i u vezi autobusnog prijevoza obratiti putem telefona ili e-maila na već spomenute kontakte.

 Kako će promocija započeti u 18 sati, i svi se ostali posjetitelji mole da stignu do ulaza u vinkuranski kamenolom do 17.30 sati te sa sobom ponesu osobne iskaznice, jer će na licu mjesta – kod ulazne rampe svi biti evidentirani od strane djelatnika Općine Medulin.

 Povjesničar Andrej Bader, u ulozi koautora i urednika prve, kao i ove druge knjige, zahvalio je Općini Medulin i samom načelniku Buiću, koji je još jednom, u ovom iznimno nesretnom vremenu iskazao senzibilitet za izdavanje knjige „Iz tajnog arhiva“, koja se kronološki i logički nadovezuje na prethodnu. Bader je napomenuo kako knjiga na 600 stranica obrađuje političko i vojno djelovanje general-pukovnika Ivana Miškovića, u periodu od lipnja 1966. do svibnja 1971. godine, ekskluzivno i integralno predstavljajući dnevna ili tjedna Miškovićeva izvješća predsjedniku SFR Jugoslavije, Josipu Brozu Titu. Originalni dokumenti korišteni isključivo u internoj komunikaciji Mišković-Tito, vezani su uz djelovanje kontraobavještajne službe prema vojsci i građanima pod nadzorom tadašnje Službe državne bezbjednosti.

Knjigu je grafički oblikovao Teddy Lee Akelić, te je pripremljena u pulskom MPS-u, a tiskana u 500 primjeraka u tiskari Zelina. Dalje je Bader pojasnio kako se sastoji od tri cjeline, u prvom dijelu velika je analiza kontraobavještajnih službi koju je Tito zatražio od Miškovića, u drugom su djelu iznesena u cijelosti i bez ikakve cenzure, dnevna i tjedna Miškovićeva izvješća Titu, a u trećem dijelu također se u cijelosti prenosi stenogram sa sastanka predsjednika svih republika i samoga Tita od 18.5.1971. godine.

Knjiga sadrži elemente, prema Baderovim riječima, vrlo bitne za ono vrijeme, ali značajne i danas, jer konkretno i bez zadrške govori o problemima s kojima se do danas nismo uspjeli razračunati. Jedan takav jasno je iznesen podatak da je već 1971. godine tada aktivni JNA general Rade Bulat bio začetnik ideje o SAO Krajini. Druga, povijesno gledano izrazito zanimljiva tema kojom se knjiga bavi jest privredni kriminal koji je transparentno i konkretno predstavljen kroz niz „čistih“, onovremenih dokumenata. Slučajevi kriminala u velikim Jugoslavenskim poduzećima jasno su navedeni i detaljno predstavljeni u ovoj „knjizi bez rukavica“ kako ju je Bader nazvao.

Gospodin Mišković nadovezao se na Baderove riječi rekavši kako će točno za dva mjeseca (24.10.) navršiti sto godina. Ta ga činjenica čini danas najstarijim Premanturcem, čiji životni i profesionalni put, kako je sam spomenuo, nije stao u jednu, niti u dvije knjige, već je u pripremi i treća koja će pratiti vrijeme od 1971. godine pa do današnjih dana. A nije tako bilo zamišljeno ni planirano, istaknuo je Mišković. Svoje je autobiografske zapise desetljećima sabirao i uviđao veliki problem u tome trebaju li oni biti predstavljeni javnosti, dijelom ili u cijelosti i na koji način to učiniti. Na nagovor upravo Andreja Badera, odlučili su se i prije šesnaest godina započeli zajednički rad na pisanju knjige koja će prikazati „stanje kakvo je bilo, u vrijeme u koje je bilo, govoreći istinu o događajima koji su oblikovali to vrijeme i našu povijest.“.

Podsjetnici kojima se general Mišković koristio pripremajući svoja dnevna i tjedna izvješća (referisanja) Josipu Brozu Titu, imaju, kako je pojasnio Mišković, jednu manu – to su samo naznake, natuknice. A izvješća su bila mnogo iscrpnija i detaljnija, te su pokrivala i mnoge druge, naravno, političke teme, prvenstveno povezane s Jugoslavenskom narodnom armijom. Tito je, dodao je Mišković, zahtijevao i izvješćivanje o raznim drugim događajima, osobama, temama, uvijek govoreći Miškoviću: „Vi meni iznesite, a ja ću ocijeniti što jest, a Oznaka obrasca: 1367 3/3 što nije bitno.“.

„A sve je, što knjiga donosi“, završno je istaknuo Mišković, izrazito zanimljivo za današnje povjesničare i sve one koji se bave historiografijom, kao i za„političke ljude koji znaju politički misliti.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa