Projekt TeamUp

Jednake mogućnosti u sportu za osobe s intelektualnim teškoćama

0

TeamUp! je međunarodni projekt čiji je cilj promocija socijalne uključenosti i jednakih mogućnosti u sportu poboljšanjem pristupa za osobe s intelektualnim teškoćama.

Nositelj projekta je EASPD (European Association of Service providers for Persons with Disabilities) iz Belgije, dok su partneri Udruga Akademija zdravog življenja (Pula, Hrvatska), Fundacion Espurna (Španjolska), University Of Thessaly (Grčka) i Experienta Multisport (Romania). Projekt je financiran od strane Europske Unije u sklopu Erasmus+ programa.

Projekt traje od 1.1.2019. do 31.12.2020.

Udruga „Akademija zdravog življenja“ osnovana je 2014. godine s ciljem promicanja, razvoja i poboljšanja tjelesnog i duhovnog zdravlja djece i mladih. Udruga nastoji biti centar jedinstvenih projekata koji izravno utječu na promjene u ciljanoj i široj zajednici.

Od 2014. do 2019. godine  na Međunarodnom dječjem nogometnom i rukometnom turniru „Croatia Trophy“ – koji je dio krovnog projekta  Snaga djece u pokretu / Youth Movement Power, sudjelovalo je više od 7 500 djece i mladih iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Danske, Italije, Hrvatske, Mađarske, Njemačke, Slovenije, Španjolske, Hong Konga i Poljske. Potaknuti suradnjom s rukometnim klubom Handball Specials iz Beča i nogometnom školom Respekt iz Sarajeva,  Udruga je 2018. inicirala projekt Special Power League, sportski program za djecu s teškoćama u razvoju koji je 2018. godine u obliku integriranog turnira okupio 60 natjecatelja te potaknuo nositelja projekta Akademiju zdravog življenja  na pokretanje hrvatske nogometne i rukometne lige za djecu s teškoćama u razvoju.

Tijekom posljednjih nekoliko tjedana organizacije zadužene za provedbu projekta, među kojima je Udruga Akademija zdravog življenja iz Pule, intenzivno su radili na stvaranju sinergije između organizacija zaduženih za osmišljavanje sportskih politika, glavnih sportskih organizacija poput sportskih klubova i udruga, te predstavnika civilnog društva (roditelji i pružatelji usluga za osobe s teškoćama u razvoju).

Organizacije su utvrdile da je nedostatak suradnje između dionika u sportu (lokalni donositelji politika, sportskih udruga, klubova itd.) i organizacija sportskog sektora najveća prepreka sudjelovanja osoba s teškoćama razvoju u sportskim aktivnostima,.

S ciljem poboljšanja suradnje, organizacije su uspostavile alat za mapiranje stupnja razvoja relevantnih dionika u zajednicama koji pomaže organizacijama bolje razumijevanje dinamike te otkrivanje dodatne snage i neiskorištenih mogućnosti uključivanja. Alat također podržava organizacije u stvaranju suradnje i potiče članove zajednice da aktivno sudjeluju u postizanju trajnih poboljšanja u inkluzivnim sportskim politikama.

Uz navedeno, važan je i doprinos izrade združenog tečaja za osposobljavanje polaznika. Tečaj za osposobljavanje polaznika namijenjen je informiranju o vrijednosti inkluzivnih sportskih aktivnosti i uključivanja osoba s teškoćama u razvoju u sport. Konačno, kao rezultat izrađen je individualizirani obrazovni program (I.O.P.) prilagođenog programa tjelesnog odgoja i sporta namijenjenog sportašima s intelektualnim teškoćama.

I.O.P. na više jezika možete pronaći OVDJE.

Podizanje svijesti, aktivnosti treniranja i proces izgradnje zajednice potrebni su kako bi se zaustavila diskriminacija i stigme s kojima se osobe s invaliditetom suočavaju u sportskom sektoru i olakšao njihov pristup sportu. Projektne aktivnosti osmišljene su za podršku ispravnoj provedbi europskih politika u sportu, posebno Bijele knjige o sportu, Smjernica EU-a o tjelesnim aktivnostima, Preporuka Vijeća za promicanje tjelesne aktivnosti korisne za zdravlje (HEPA) i Europske strategije za osobe s invaliditetom 2010- 2020.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa