Koja su najpopularnija imena i najčešća prezimena u Istri?

0
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL
Foto: Ivica Galović/ PIXSELL

Prvi izbor roditelja, muških imena u Istri po popularnosti su redom: Ivan, Josip, Mario, Marko, Anton, Milan, Goran, Damir, Igor i Luka. 

Izbor roditelja ženskih imena u Istri su redom: Marija, Ana, Mirjana, Ivana, Vesna, Kristina, Marina, Sanja, Gordana i Sandra. 

Najviše Istrana nosi prezime Benčić, pa Buršić, Radolović, Peruško, Miletić, onda Božić, Brajković, Matošević, Poropat i Ivančić.

Biblijska imena su poslijednje vrijeme u modi. David, Mateo, Matej, Filip, Leon i Erik, odnosno Sara, Nika, Lucija, Lara i druge, kada su djevojčice u pitanju.

Odlaze li Josip i Marija u povijest? Anton se ne da. On je u internacionalnom obliku – Antonio. Ivan i Ana, još uvijek odolijevaju novim imenima što pokazuje da su to imena za svako doba.

Najčešća imena naših noneta i nona su bila Ivan, Josip, Anton, Lino te kasnije Mario, odnosno Marija, Ana i Milka. Ta su imena među novorođenim zadržala primat do gotovo 1960-ih, a u 1950-ima im se pridružuju i Branko te Mirjana i Vesna. 

Dinamične Rock 60-te i 70-e su u Istru dovele imena Damir, Mladen, Davor, Igor, Robert, Alen i Goran. Među ženskom djecom, uz već spomenute Vesnu i Mirjanu, pojavile su se Sandra, Suzana, Kristina, Sanja, Danijela, Gordana… 21.Stoljeće je u Istru dovelo ženska imena Noa, Lea, Mia, Kim…

Imena i prezimena toliko su zanimljiva da se njima bavi posebna grana lingvistike – onomastika. Ona proučava osobna imena (imena i prezimena) i nadimke, tj. izučava značenje i povijest imena ljudi i imena mjesta i pritom se služi i drugim granama znanosti kao što su etimologija, dijalektologija, povijest, etnoglogija, mitologija i obavezno psihologija.

Malo je poznato da su istarske majke svojoj djeci namjerno davale imena koja talijanski okupator nije mogao pretvoriti u svoja, pa tako u Istri unazad sto godina imate pojavu imena Dušan, Miloš, Uroš, Čedo, Rodoljub itd. Od starih Istranki se puno moglo naučiti. O životu, ljubavi i istarskom patriotstvu. (D.D./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa