Sanja Radolović:

'Neodobravanje studija medicine je politička igra bez veze sa strukom

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Saborska zastupnica i predsjednica SDP Pule Sanja Radolović održala je 11. kolovoza tiskovnu konferenciju u Puli na temu otvaranja studija medicine u Puli.

Radolović je istaknula kako je povod današnje tiskovne konferencije davanje dopusnice za izvođenje studija medicine pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a istovremeno daljnje stopiranje studija medicine pri Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli. Naime, priča je, kaže Radolović započela još prije godinu i pol dana kada je Sveučilište krenulo s osnivanjem studija te ispunjavanjem svih zakonskih pretpostavki, pa je tako elaborat studija medicine sa studijom opravdanosti i ostalim popratnim prilozima prvo prošao unutar institucijske instance – Glavni odbor za kvalitetu, odbor za financije i sam Senat Sveučilišta nakon čega je upućen u daljnju proceduru Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO) i Agenciji za znanost i visoko obrazovanje (AZVO).

Agencija za znanost i visoko obrazovanje provela je zatim vrednovanje sukladno Zakonu o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju i utvrdila da je program studija medicine u Puli usklađen s Mrežom visokih učilišta i studijskih programa te samim smjernicama i kriterijima za osnivanje studijskih programa u vidu kadrovskih, prostornih i uvjeta oprema. Također, AZVO je uz već postojeće tri recenzije programa studija medicine koje je dostavilo samo Sveučilište zatražilo još dvije međunarodne recenzije kvalitete studijskog programa koje su obje bile pozitivne.

Sljedeći korak je, kaže Radolović, bilo davanje suglasnosti Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj studiju medicine budući da je prema čl. 70. st. 5. Zakona o znanstvenoj djelatnosti i visokom obrazovanju  (ZZDVO) propisano: Sveučilište može akreditirati i integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij uz prethodno odobrenje Nacionalnoga vijeća. Međutim, sam postupak akreditacije propisan je odredbama Zakona o osiguravanju kvalitete u znanosti i visokom obrazovanju (ZOK, NN 45/09).

Dakle, na Nacionalnom vijeću je bilo da bez ulaženja u same detalje izvođenja studijskog programa i kvalitetu studijskog programa, jer je isto već proveo AZVO putem akreditacije, daju suglasnost na temelju dobivene dokumentacije da li studij medicine u Puli ima ili nema uvjete da se izvodi kao integrirani odnosno po modelu 6+0 kao što je slučaj sa studijem u Puli. Iz dostavljene dokumentacije razvidno je da su ispunjeni uvjeti za integrirano izvođenje programa. Međutim, Nacionalno vijeće na istoj sjednici prvotno odbija dati suglasnost i studiju medicine u Puli i studiju medicine pri Hrvatskom katoličkom sveučilištu navodeći kako studiji nemaju  uvjete za izvođenje pritom bez navođenja jasnih argumenata.

Nadalje, MZO ih je pisanim putem upozorio da dostavi obrazloženje zbog čega su odbili dati suglasnost kao prepreku izdavanju dopusnice od strane MZO-a, a odobrili su davanje suglasnosti drugim studijskim programima bez dostavljanja obrazloženja za navedeno.  Takvo prebacivanje loptica traje već godinu i pol dana, iako su o pokretanju studija medicine u Puli izuzev pozitivne akreditacije AZVO-a i u Županijskoj skupštini Istarske županije jednoglasno svi vijećnici dali podršku Zaključku o osnivanju studija medicine kao i financijskoj potpori koja je dana iz županijskog proračuna.

„Pokretanje studija medicine u Puli pitanje šireg društvenog interesa koje se treba izdići iz politike, jer će ono donijeti puno za građane, buduće studente, zdravstven kadar, ali i razvoj cijele Istre i šire regije. Ne vidim razloga da uz sam studij medicine paralelno ne razvijamo i pulsku opću bolnicu i kadrove u njoj kako bi jednog dana dio djelatnosti prešao u klinike, a onda i sama bolnica u KBC.  Mislim da osim velikih centara u Rijeci, Zagrebu, Splitu i Osijeku i ostali krajevi Hrvatske imaju pravo na jednaku razinu zdravstvene zaštite i skrbi te jednako pravo na kvalitetno obrazovanje.

Kulminacija oko pokretanja studija medicine u Puli je dosegnuta traženjem sporazuma s najbližim KBC-om i Medicinskim fakultetom od strane Nacionalnog vijeća i za studij medicine u Puli i pri HKS-u. HKS je dostavio Sporazum s KBC-om „Sestre milosrdnice“, a Sveučilište u Puli Sporazum s KBC-om Rijeka, Sveučilištem u Rijeci i Medicinskim fakultetom u Rijeci. Po dobivenom sporazumima Katoličkom sveučilištu je izdana suglasnost Nacionalnog vijeća, a pulskom Sveučilištu nije. Pametnome dosta!“ poručuje Radolović.

Radolović zaključuje: „Uputila sam zastupničko pitanje i ministru Fuchsu od kojeg očekujem da se izdigne od političkih igrica članova Nacionalnog vijeća te da sazove hitni sastanak s članovima istoga, a sve s ciljem utvrđivanja prekoračenja njihovih ovlasti i izdavanja suglasnosti, a konačno i dopusnice za studij Medicine u Puli“.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa