Glazbena ljeta u Grožnjanu i za mladu publiku

0
Na Glazbenom ljetu u Grožnjanu (foto: Vladimir Marin)
Na Glazbenom ljetu u Grožnjanu (foto: Vladimir Marin)

Ovogodišnji ciklus Mladi za mlade Hrvatske glazbene mladeži (HGM) preselio je dijelom i u Grožnjan, poznati centar glazbenih mladeži iz cijelog svijeta gdje se svako ljeto održavaju radionice i  seminari namijenjeni edukaciji mlade publike.

Do 12. kolovoza održavaju se majstorski seminari violine, viole, violončela i kontrabasa.  Voditelji su Anđelko Krpan, Milan Čunko i Branimir Pustički iz Hrvatske te Ilin Dime Dimovski iz Makedonije. Ujedno su Anđelko Krpan i Milan Čunko, uz Mihovila Karuza, stalni voditelji i Komornog gudačkog orkestra HGM-a koji je nastao prije devet godina u okviru upravo ovih, grožnjanskih, majstorskih seminara. Orkestar okuplja mlade, perspektivne glazbenike, studente Muzičke akademije u Zagrebu, a u ljetnim mjesecima okupi i polaznike ovog renomiranog seminara koji se skoro dva desetljeća održava u svjetski poznatom Međunarodnom kulturnom centru HGM-a u Grožnjanu. Orkestar će se predstaviti zagrebačkoj publici u 10. listopada u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u okviru ciklusa Mladi za mlade, a publika će ih moći poslušati kao dio novog orkestra Zagrebačkih mladih filharmoničara do kraja 2020. godine.

Na grožnjanskoj lokaciji ciklusa Mladi za mlade održat će se koncerti 18. kolovoza s početkom u 17 sati, 25. kolovoza i 4. rujna u dvorani Kaštel u Grožnjanu s početkom u 20h. 18. kolovoza nastupit će mladi pijanist - Zvjezdan Vojvodić, a koncert je posvećen Arturu Benedettiju Michelangeliu, poznatom talijanskom pijanisti u okviru 50. obljetnice Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. Drugi koncert Ciklusa, 25. kolovoza, Katarina Kutnar na violini i Katarina Krpan na glasoviru uveličat će grožnjansko ljeto. Inače, Katarina Kutnar je dobitnica 1. nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo 2016., pobjednica Međunarodnog natjecanja Ferdo Livadić u Samoboru 2018., te finalistica Međunarodnog violinističkog natjecanja Vaclav Huml 2017. Katarina Krpan poznata je pijanistica i voditeljica Ljetne pijanističke škole u Grožnjanu. 4. rujna 2020. u Grožnjanu nastupiti će  Matko Smolčić, fagot, dobitnik nagrade za najboljeg mladog glazbenika godine međunarodne medijske asocijacije International Classical Music Award (ICMA).

Ciklus Mladi za mlade HGM-a, ustanovljen 1992. godine predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da osvajaju i stječu svoju publiku. Glazbenici su redom laureati natjecanja. Vrijednost programa Mladi za mlade prepoznaje i sponzorski podupire HEP.

Danas HGM u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, HM Aktivom, Muzičkom akademijom u Zagrebu, Gradom Zagrebom, gradskim uredom za kulturu, Unison - Hrvatskim glazbenim savezom, Glazbenom mladeži Splita  i Muzičkom omladinom Srbije te Ženskim klubom Lyins contesa Nera u svom ciklusu Mladi za mlade promovira najbolje mlade glazbenike, dobitnike raznih nagrada ili pobjednike i laureate natjecanja. To su Nagrada Hrvatske glazbene mladeži Ivo Vuljević, Međunarodno violončelističko natjecanje Antonio Janigro, Međunarodno violinističko natjecanje Vaclav Huml, Međunarodno pijanističko natjecanje Svetislav Stančić, Hrvatsko natjecanje mladih glazbenih umjetnika Papandopulo, Međunarodno takmičenje muzičke omladine Beograda, natjecateljski Ciklus koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, International Classical Music Award (ICMA). Svi programi u Grožnjanu se održavaju u skladu s epidemiološkim mjerama, a koncerti se prenose putem dediciranog YouTube kanala kojem se možete priključiti prateći Facebook stranice Hrvatske glazbene mladeži, @jmcroatia.(Foto:Vladimir Marin)

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SOBAR/ICA

Do: 20.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SJEKAČ/SJEKAČICA-PILAR/PILARICA DRVA

Do: 21.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ČISTAČ/ICA

Do: 26.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

DJELATNIK/ICA TELEFONSKE PRODAJE

Do: 26.09.2020.

PERUŠKI, ISTARSKA ŽUPANIJA