izvješće o radu načelnice

Općina Raša dobila najbolju ocjenu Državnog ureda za reviziju

0
Željko Zahtila i Glorija Paliska
Željko Zahtila i Glorija Paliska

Vijećnici Općine Raša su na sjednici Vijeća 6. kolovoza usvojili prve izmjene i dopune proračuna za ovu godinu. Novim su proračunom tako planirani prihodi u iznosu od 12,7 milijuna kuna i primici u iznosu od pet milijuna kuna, što uz raspoloživa sredstva prethodne godine od 2,7 milijuna kuna omogućuje planiranje rashoda u iznosu od 20,4 milijuna. Načelnica Glorija Paliska podnijela je izvještaj o radu u prvom polugodištu istaknuvši da je rad u ovom izvještajnom razdoblju bio vezan uz nastup novih okolnosti i pojavu pandemije koronavirusa, pa su stoga i aktivnosti rada načelnice i aktivnosti rada službenika Jedinstvenog upravnog odjela prilagođene novim uvjetima, sukladno uputama Stožera. Općina je, usprkos tim novim okolnostima, zadržala financijsku stabilnost te redovno izvršavala svoje obaveze, poručila je Paliska.

"Cilj proračuna je zadržati postignutu razinu socijalne zaštite građana putem postojećih oblika pomoći. Stoga je nastavljeno s davanjem pomoći obiteljima i kućanstvima, subvencioniranjem hitne medicinske pomoći, subvencioniranjem logopeda i psihologa, prijevoza, te pomoći za troškove stanovanja našim mještanima, s donacijama udrugama humanitarnog karaktera, za djelatnost Crvenog križa, te izdvajanjima za zaštitu, očuvanje i unapređenje zdravlja. Najviše su zaštićene osobe koje zbog nepovoljnih zdravstvenih i socijalnih uvjeta ne mogu same ili uz pomoć članova obitelji zadovoljiti osnovne životne potrebe. Nastavljeno je i s redovnim sufinanciranjem produženog boravka u OŠ Ivan Batelić Raša, sufinanciranjem dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i dječjeg vrtića „Gloria“, te sa stipendijama i školarinama, te s praćenjem svih aktivnosti i djelatnosti Javne vatrogasne postrojbe Labin, Područne vatrogasne zajednice i Vatrogasne zajednice Istarske županije", kazala je Paliska podnoseći izvješće

"U izvještajnom razdoblju Općina Raša povećala je naknade za novorođenčad. Tako će se roditeljima za prvorođeno dijete isplaćivati jednokratna naknada u iznosu od 2.500 kuna, što je povećanje od tisuću kuna u odnosu na dosadašnje vrijednosti. Za drugo dijete isplaćivat će se 3.000 kuna, što je dvostruko negoli dosad, a za treće i svako sljedeće dijete naknada iznosi 3.500 kuna, što je povećanje od 2.000 kuna. Općina Raša donirala je iznos od 30 tisuća kuna Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" iz Zagreba. Klinika je izolirala novi koronavirus SARS-CoV-2, što je označeno kao prvi korak u razvoj cjepiva protiv bolesti COVID-19. Općina je stoga odlučila uplatiti namjenska sredstva za sufinanciranje istraživanja u svrhu razvoja cjepiva", dodala je.

U novim uvjetima rada i poslovanja nastavile su se pojačane aktivnosti na održavanju čistoće, deratizacije i dezinfekcije javnih površina s ciljem preventivnog postupanja u zaštiti zdravlja ljudi. Odradile su se i aktivnosti pripreme za turističku sezonu, pripremile su se i očistile plaže, uredilo se priobalje, makadamski putovi, prometna signalizacija, te površina uz nerazvrstane ceste. Uredila su se dječja igrališta.

"Općina Raša dobila je dvostruko bezuvjetno mišljenje Državnog ureda za reviziju, za godišnje financijske izvještaje i usklađenost poslovanja sa zakonima, drugim propisima i unutarnjim aktima za 2019. godinu. Riječ je o najboljoj ocjeni koju u svojim izvješćima daje revizorski ured i pravoj potvrdi urednosti poslovanja Općine. U izvještajnom razdoblju nastavljaju se aktivnosti u postupku izrade urbanističkog plana za naselje Drenje, kojeg je Općinsko vijeće i usvojilo na svojoj zadnjoj sjednici", istaknula je Paliska dodavši da je Općina nastavila rad na projektima započetim prije situacije s koronavirusom i to s uređenjem nekadašnje kinodvorane u centar za posjetitelje u Raši te izgradnjom društvenog doma u Sv. Bartolu. U izvještajnom razdoblju su predložene mjere pomoći gospodarstvu i drugim obveznicima na području Općine Raša, a iste je Općinsko vijeće usvojilo na svojoj zadnjoj sjednici.

"Odluke koje su u ovom izvještajnom razdoblju donesene bile su prilagođene novim uvjetima rada zbog pojave pandemije COVID-19. Važno je naglasiti da smo i dosad pažljivo planirali sve aktivnosti vezane za financijsko poslovanje, pa će tako biti i u novonastalim okolnostima. Kao i dosada, cilj je obavljati poslove na način koji osigurava uvjete za što kvalitetnije zadovoljavanje potreba građana, te odgovorno i kvalitetno upravljati proračunom", zaključila je Paliska. (K.S.R.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa