traži pratitelje

Slijepi planinar iz Istre se priprema prohodati stazu od 1100 kilometara

0
Foto: Slobodna Dalmacija/privatni album
Foto: Slobodna Dalmacija/privatni album

- Gdje je volja, tu je i put - životni je moto 65-godišnjeg Feruča Lazarića, slijepog planinara iz Svetvinčenta u Istri koji namjerava prehodati Via Adriaticu, prvu dugopružnu planinsku stazu koja ide od istarskog Kamenjaka sve do Prevlake. Prekrasna, ali i zahtjevna staza duga je gotovo 1100 kilometara koji vode kroz tri nacionalna parka (Risnjak, Sjeverni Velebit i Paklenica), tri parka prirode (Biokovo, Velebit, Učka) i čitav niz zaštićenih područja. Do sada ju je u cijelosti prešlo tek sedmero ljudi među kojima i Damir Šimunić kao prva osoba s protetičkim pomagalom na toj stazi, a sada je izazov na Feruču koji je vid posve izgubio u četrdesetim godinama i baš tada odlučio početi planinariti! piše Slobodna.

- Dosta planinarim i to me raduje jer uživam biti u prirodi, upoznavati ljude na putu, ćutiti mirise, osjete, slušati zvukove, spavati u šatoru, kupati se u rijekama, imati čisti kontakt s prirodom... Želja mi je bila proći Santiago de Compostela, Karpate, Alpe, ali korona je poremetila planove. Nedavno me zvao prijatelj da namjerava proći Via Adriaticu i tako sam počeo razmišljati o toj stazi. Sad sam siguran da je želim proći i jedva čekam krenuti! Prvo moram srediti berbu grožđa i napraviti vino i tako u drugoj polovici rujna krećem - vedro priča Feručo za Slobodnu.

Doznajemo kako ovog čovjeka pokreće zaista neumoran duh. Prije sljepoće bavio se skijanjem, puno putovao sa suprugom, radio u brodogradilištu "Uljanik "kao konstruktor-projektant, a navečer svirao gitaru po plesnjacima. Obiteljski su vodili i pizzeriju, gradili obiteljsko gnijezdo, a kada je posve izgubio vid, nije se predao apatiji već je nastavio živjeti punim plućima, piše Slobodna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa