vatrogaskinja iz vodnjana:

'Kod mene ne postoji podjela na muške i ženske poslove'

0
Iris Begić
Iris Begić

Šefica kuhinje u Maistri i Vodnjanka Iris Begić ima jedno plemenito poslanje, ljubav i poziv, a to je vatrogastvo. Članica je DVD-a Vodnjan u kojem svoje znanje i vještine nesebično stavlja na raspolaganje zajednici.

* Vatrogastvo je opasan, ali plemenit posao. Što vas je privuklo njemu i kako se snalazite?
- Vatrogastvo jest opasan posao i to je nešto što treba psihički sebi u glavi posložiti i biti spreman uvijek na sve. Ta plemenitost u ovom poslu je jedna od stavki koja me privukla, a i sam adrenalin tog zanimanja. Srećom, imamo u društvu kvalitetne muške vatrogasce koji nas uvode u sve, pa je nama ženama mnogo lakše snaći se uz njih.

* Jeste li se našli u direktnoj borbi s vatrom? Kako ste se osjećali prvi put?
- Jesam, mada nije bilo puno intervencija na kojima sam imala prilike sudjelovati, iz razloga što imam posao koji je u sezoni najzahtjevniji. I to baš kad nam i na strani vatrogasnog posla 'gori pod nogama'. A što se tiče prve intervencije na koju sam išla, srce mi je bilo u petama, trnci kroz cijelo tijelo, krećeš na intervenciju, a ne znaš što te sve tamo čeka. Ali kad kreneš u to, nema odustajanja.

* Vatrogastvo se više ne doživljava kao isključivo muški posao a DVD Vodnjan je dobar primjer. Što mislite o tradicionalnoj podjeli na muške i ženske poslove, naročito s obzirom na to da ste po zanimanju kuharica?
- Moje mišljenje o podjeli muških i ženskih poslova je takvo da kod mene to ne postoji. Nastojim se uvijek potruditi, koji god posao da radim, i u svemu tome dati svoj maksimum. I ne samo ja, već i svaka ženska članica našeg društva daje sve od sebe u svakom segmentu i mislim da svaki naš muški član može bit ponosan na nas. U svakom trenutku znaju da mogu računati na nas u bilo kojoj situaciji.

* Kako usklađujete privatne i poslovne obveze i djelovanje u DVD-u?
- Posao je tu nekako uvijek na prvom mjestu jer naravno od toga živim, a u DVD-u uživam i radim ono što volim. Pa s obzirom na to uvijek nađem vremena za tu "obavezu" jer me čini sretnom, zadovoljnom i ispunjenom. 

* Kako je živjeti u Vodnjanu?
- O životu u Vodnjanu bi se moglo jako puno pričati i raspravljati što nedostaje (a nedostaje jako puno toga), čega ima previše i tako u nedogled. Ali smatram da svaka osoba treba i mora sama za sebe stvoriti okruženje kakvo mu odgovara i tako svesti svoj život na ono najbolje. Sve u svemu mogu reći da sam zadovoljna.

* Imate li obitelj, neki omiljeni hobi?
- Obitelj je naravno tu, tata, mama i brat kojem mogu zahvaliti na neki način. Jer me upravo on uvukao u vode vatrogastva s mojih osam godina. Počevši s dječijom mladeži DVD Vodnjana i nastavilo se dalje na ovo gdje sam sad. Sretna sam i ponosna jer je moja obitelj uvijek tu i u svemu su mi podrška. Na tome sam im neizmjerno zahvalna.  Što se tiče hobija, tu ima svega. Ali nekako mi je najdraži izrada torti u svoje slobodno vrijeme i mogu reći pecanje s obitelji, naravno kad se nađe vremena za to. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa