katarina Nemet:

'Omogućiti gradovima i općinama kontrolu neprijavljenih gostiju'

1
Katarina Nemet
Katarina Nemet

U iznošenju stajališta Kluba zastupnika IDS-a, zastupnica Katarina Nemet osvrnula se 30. srpnja na problem neprijavljivanja gostiju, osobito u  tzv. nekomercijalnom smještaju. - Jedan od problema u sektoru turizma na koji ovom prigodom želim ukazati, a koji je posebno aktualiziran proteklih tjedana, je neprijavljivanje gostiju, osobito u  tzv. nekomercijalnom smještaju, kazala je Nemet te dodala kako je riječ o vlasnicima stanova i kuća za odmor, stranim, ali i hrvatskim državljanima.

Navela je kako te osobe imaju zakonsku obvezu prijaviti se kao turisti i plaćati turističku pristojbu, uz popust od čak 70%, no kako unatoč tim povoljnim uvjetima veliki broj njih godinama ne prijavljuje svoj boravak i ne plaća pristojbu, čime u značajnoj mjeri zakidaju javne proračune, kako lokalne, tako i državni.

- Otkako su se zbog pandemije postrožile kontrole prijelaza granice, mnoge turističke zajednice bilježe dvostruko, pa i trostruko više prijava gostiju u nekomercijalnom smještaju, u odnosu na isto razdoblje lani. U pojedinim sredinama riječ je o udjelu od 15-ak pa i više % ukupno ostvarenog turističkog prometa, a posebno tu prednjače državljani Republike Slovenije, koje je na to primorala odluka da pri povratku u svoju zemlju na granici moraju opravdati boravak u Hrvatskoj, primjerice turističkim boravkom u našoj zemlji, kazala je Nemet.

Napomenula je kako je ironično  što se stanje po tom pitanju dovodi u red „kolateralno“, zahvaljujući mjerama koje je iz sasvim drugog razloga, zbog pandemije koronavirusa, nametnula druga država te upozorila na vjerojatnost da će se čim se ponovno normalizira prijelaz državnih granica, stvari opet vratiti na staro te će višegodišnji problem i dalje biti prisutan.

Nemet je istaknula da je ova situacija potvrdila kako zakonski okviri koji reguliraju ovu problematiku nisu adekvatni i  i učinkoviti te da ih treba mijenjati. Smatra da bi nova zakonska regulativa trebala omogućiti  da se ovlasti i autonomija u nadzoru i sankcioniranju smještaja „na crno“ vrate općinama, gradovima i lokalnim turističkim zajednicama, zato što je taj način vrlo dobro funkcionirao, do konca osamdesetih godina.

- Mišljenja sam kako bi spuštanje ingerencije na lokalnu i regionalnu razinu uz odgovarajući zakonski okvir, umnogome pomoglo da se ova situacija riješi na višestruku korist, naglasila je Nemet te dodala kako je riječ o još jednom segmentu toliko potrebne decentralizacije, a koju IDS-u oduvijek zagovara te će to nastaviti činiti i u ovom mandatu.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA