Marin Lerotić održao svoj prvi saborski govor (video)

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

Zastupnik IDS-a Marin Lerotić 29. srpnja u Saboru je sudjelovao u objedinjenoj raspravi o Izvješću premijera o aktivnostima i rezultatima presjedanja Vijećem EU te Izvješću o izvanrednom sastanku Europskog vijeća održanom od 17-21.srpnja 2020. godine. Naglasio je kako je hrvatsko predsjedanje bilo apsolutni presedan s obzirom na okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa, no smatra da to nije izlika za priliku koju smo propustili. -U 6 mjeseci nismo uspjeli staviti u fokus nijednu temu koja je važna za oporavak Hrvatske, poput aktivnog sudjelovanja u kreiranju EU fondova, poljoprivredne politike, kohezijske politike ili digitalizacije, kazao je Lerotić.

Napomenuo je kako smo imali prilike vidjeti da je digitalizacija preko noći ušla na velika vrata u sve zemlje članice EU, pa tako im u Hrvatsku, koja u tom dijelu debelo zaostaje za ostalim zemljama članicama. Dodao je kako se Hrvatskoj digitalizacija dogodila kao nuspojava korononavirusa, što je ocijenio pozitivnim i dobrodošlim te istaknuo kako smo bili svjedoci da se ono što se nije godinama moglo, zapravo može odjednom i sve u roku od 24 sata. -Hrvatska je miljama daleko od realizacije svog digitalnog potencijala, a ja vas pitam koje je opravdanje za to? Imamo vrhunske IT-ovce, najbolje mlade inovatore, svjetski poznate tvrtke poput istarskog Infobipa nalaze se kod nas u Istri, a Hrvatska je ipak na samom začelju EU-a prema Indeksu gospodarske i društvene digitalizacije za 2020. godinu, napomenuo je Lerotić.

Naglasio je da je za razliku od države, Istra, a pogotovo Pula, otišle deset koraka ispred jer je Pula i ove godine u čitavoj Hrvatskoj proglašena šampionom digitalizacije i kao takva, primjer je svim ostalim gradovima. Osvrnuo se na Program EU-Digitalna Europa koji ima na raspolaganju 8 milijardi eura te istaknuo kako nam se ukazuje zaista velika prilika za povlačenje sredstava kako bi napokon digitalizaciju Hrvatske, koja je nužna, učinili našom stvarnošću te je pozvao nadležna ministarstva da se uozbilje i da se uhvate posla.

- Hrvatskoj su na raspolaganju 22 milijarde eura u narednim godinama i isključivo o nama ovisi koliko ćemo tog novca iskoristiti i uložiti u bolju, naprednu i razvijenu Hrvatsku, naveo je Lerotić. Na kraju, napomenuo je kako se naša djeca, usprkos sustavu, sama obrazuju za digitalno društvo budućnosti i postižu izuzetne rezultate te poručio vladajućima kako se nada da će ih njihov entuzijazam posramiti te ćemo konačno početi koristiti prilike koje su nam na raspolaganju.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

BRAVAR/ICA

Do: 28.09.2020.

ZAJCI, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA