Demetlika: IDS neće podržati Vladu

0
Tulio Demetlika
Tulio Demetlika

Nakon jučerašnjeg konstituiranja X. saziva Sabora, 23. srpnja je Andrej Plenković saborskim zastupnicima predstavio Vladu i program Vlade. U ime IDS-a, u raspravi je sudjelovao predsjednik Kluba IDS-a Tulio Demetlika, koji je istaknuo kako od ovog saziva očekuje da će svojim radom vratiti ugled i dignitet ovom najvišem tijelu u Republici Hrvatskoj te da nikako ne smije biti repriza prošlog mandata.

Osvrnuo se i na nezadovoljstvo oporbe time što su program buduće Vlade dobili ni sat vremena prije rasprave te naglasio kako se nadao da će se konačno prestati s takvom praksom, no kako se očito nastavlja po starom običaju te kako se iz takvog ponašanja već na samom početku rada ovog saziva može zaključiti da Vlada i premijer nastavljaju istim stopama, ne uvažavajući i ne poštujući oporbu, a time ni instituciju Sabora.

Ipak, izrazio je nadu da će premijer u ovom mandatu predstavljati sve građane Republike Hrvatske, dakle i one koji nisu glasali za HDZ i partnere, kao i one koji uopće nisu izašli na izbore te napomenuo kako su i zastupnici oporbe u Saboru dobili povjerenje građana ove zemlje i kako će se stoga boriti za njihove interese.

„Ljudi kada glasaju za IDS, točno znaju što dobivaju“, naveo je Demetlika i dodao da će se IDS i u ovom mandatu nastaviti boriti za interese Istre, Liburnije i Kvarnera, za podizanje civilizacijskih standarda u društvu, brži razvoj gospodarstva i ekonomije, transparentnost te da se konačno smanji postojeća razlika u stupnju razvoja u odnosu na najrazvijenije dijelove Hrvatske, ali da se pritom ne koči one najspremnije i najodgovornije.

Ponovio je da je IDS za solidarnost i da treba pomoći slabijima i manje razvijenim područjima, no kako to nikako ne smije biti nauštrb onih najrazvijenijih te kako treba prestati s praksom da se snažne zakida kako bi se pomoglo slabijima.

„Premijer ima iskustva u pregovorima u Europskom vijeću i dobro zna da zemlje poput Nizozemske, Danske, Njemačke neće kočiti svoj vlastiti razvoj nauštrb potpori najnerazvijenijim zemljama EU“, kazao je saborski zastupnik IDS-a.

„U Bruxellesu četiri dana i četiri noći raspravljate kako bi postigli konsenzus za donošenje proračuna za višegodišnje financijsko razdoblje EU-a, a nama dostavljate program rada ove Vlade ni sat vremena prije početka rasprave i očekujete da se u istom danu izglasa taj program, odnosno da damo podršku Vladi“, poručio je Demetlika Plenkoviću.

Na kraju izlaganja, kazao je da zbog svega viđenog, IDS neće podržati Vladu.          

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa