predsjednik udruge pomidor Dario Makovac

'Godina je izvrsna, a prinosi su iznad očekivanog prosjeka'

0
Dario Makovac
Dario Makovac

Poljoprivreda za Umag i njegove građane ima oduvijek posebno veliko značenje. Osim što predstavlja iznimno važnu gospodarsku djelatnost, ona čini važan element gradskog identiteta, a dokaz tome su i brojni sugrađani koji svojim svakodnevnim radom omogućuju da ime Umaga održi svoju „težinu“ na nacionalnom, ali i međunarodnom tržištu. Od svih tih divnih ljudi koji su život posvetili upravo poljoprivredi, danas razgovaramo s predsjednikom Udruge u poljoprivredi „Pomidor“,  Darijom Makovcem, samozatajnim, ali iznimno radišnim i vrijednim sugrađaninom koji je, kao i mnogi drugi, život posvetio ljubavi prema zemlji i rodnom zavičaju.

„Udruga Pomidor postoji već 18 godina. Cilj je bio udružiti se i ojačati. Došli smo danas na visoku razinu, ali i s kvalitetom proizvodnje blizu samog vrha. Udruga je počela s 10-ak entuzijasta. Trebalo je imati hrabrosti i uložiti sredstva u proizvodnju, ali i u opremu i mehanizaciju", ističe Makovac.

Berba rajčica još nije počela, tradicionalna se fešte u gradu nažalost neće održati zbog opće poznatih korona-razloga, no Darija Makovca možete svakako pronaći u polju, dok marljivo ubire plodove svoga rada ili pak priprema „radnu akciju“ u koju kreće čim to uvjeti na polju dopuste. Trenutno je u fokusu luk.

"Kod nas se ovih dana završava vađenje crvenog luka, a prosječni prinosi kreću se oko 50 tona po hektaru, što je zapravo i više od onog što smo planirali i očekivali. Godina je izvrsna u svakom smislu, a prinosi su svakako iznad očekivanog prosjeka" naglašava Makovac te dodaje kako su ovakve brojke zapravo rezultat rada i truda, ali i dugogodišnjih ulaganja u nove tehnologije.

„Kolege poljoprivrednici iz našeg grada znaju što žele i kako to ostvariti. Ulaganja iznose oko 50 tisuća za svaki hektar, no to moramo uzeti u obzir i nove tehnologije u koje valja ulagati. Primjerice, kolega Robert Sodomaco je uložio jako puno znanja i sredstava u osmišljavanju i, na koncu, izgradnje pogona za ambalažu crvenog luka“.

„Još jedna stavka koje je svakako nužna i bitna u poljoprivredi jest navodnjavanje. Još 2017. godine je javnosti predstavljen projekt javnog navodnjavanja područja Petrovija koji će se financirati iz EU fondova (85%) i Proračuna RH (15%). Riječ je o projektu teškom  77 milijuna HRK koji bi uvelike trebao olakšati navodnjavanje poljoprivrednog područja u okolici naselja Petrovija“ ističe Makovac te pojašnjava kako je riječ o gotovo 537 ha poljoprivrednog zemljišta. Sukladno projektu, koji će se u cijelosti financirati državnim sredstvima te sredstvima Europske unije, navodnjavanje poljoprivrednih površina predviđeno je iz mini akumulacije Petrovija 1 (V=1.000.000 m3) koja je smještena u neposrednoj blizini, točnije u prirodnoj depresiji. Punjenje mini akumulacije Petrovija 1 bit će ostvareno iz vodoopskrbnog sustava Istarskog vodovoda.

Što se pak rajčica tiče, Makovac ističe kako je riječ o plodovima iznimne kakvoće. „Lokalni proizvođači rajčica na umaškim poljima rajčice u Jecima, Finidi, Špinelu i Savudriji spremni su za ovogodišnju berbu te vjerujem kako ćemo ostvariti tonažu od oko 8  tona rajčica, a koja se kasnije prerađuje u tvornici "Povrće".

„Mišljenja sam da smo uspjeli, i to svi zajedno. Danas Udruga broji dvadesetak proizvođača iz Umaga i Pule, a siguran sam da ćemo u narednim godinama, pogotovo sada kada smo u korona krizi shvatili da bez proizvodnje, posebice domaće, ne možemo i ne smijemo, još više rasti“ zaključuje Makovac.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

NOĆNI/A RECEPCIONAR/KA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR/ICA

Do: 30.06.2022.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA

BARMEN/ICA

Do: 30.06.2022.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ANIMATOR/ICA

Do: 30.06.2022.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA