Diplomati u Vatikanu dobili istarski meni: 'Boškarina kuhali 18 sati'

0
Foto: Večernji list/privatna arhiva
Foto: Večernji list/privatna arhiva

Svečani stol za ručak postavljen u raskošnom rimskom vrtu vile Bonaparte, na meniju za predjelo istarske salame i kobasica od boškarina, istarski pršut, kravlja i kozja skuta s medom, sir s tartufima i jednosortno istarsko maslinovo ulje, zatim carpaccio od jastoga i vrganja te vinaigrette od agruma, obrazine od istarskog goveda boškarina s pireom od krumpira s tartufima, svježe ribanim tartufima, demi-glace od terana i coulis od cikle...Od vina prosecco superiore i istarski teran istarske vinarije Zigante te Clos Fliridene Blanc Gravesa iz francuskog Bordeauxa. Domaćini toga prvog „vatikanskog postkorona“ okupljanja francusko su i hrvatsko veleposlanstvo pri Svetoj Stolici, s time da je jedan od kuhara bio hrvatski veleposlanik Neven Pelicarić, koji je poznat upravo po tome da svojim gostima osobno spravlja vrhunske menije, piše Večernji iz kojeg prenosimo dio teksta u nastavku.

– Često čujemo kako je Vatikan izmislio diplomaciju, stoga je pomisao da se u Vatikanu današnja diplomacija svodi samo na odlazak na svetu misu kriva. Zapravo je vrlo živo i aktivno. Grupa veleposlanika EU pri Svetoj Stolici redovito organizira sastanke, obično u formi radnog ručka, s visokim dužnosnicima Rimske kurije, pri čemu obično domaćinstvo nude veća veleposlanstva koja imaju i prikladne prostore i logistiku. Međutim, snastupanjem pandemije, nastavili smo s radom održavanjem virtualnih sastanaka veleposlanika EU s kardinalima Rimske kurije putem videokonferencija – kaže veleposlanik Pelicarić, objašnjavajući kako je uobičajeno da upravo na trenutačnog predsjedatelja zapada čast da bude domaćin kardinaludržavnom tajniku Svete Stolice Pietru Parolinu, koji jednom godišnje – obično u ožujku – dolazi na takav ručak.

– Morao sam „vratiti dug“ Istri, jednoj od najdinamičnijoj gastronomskoj regija, i prikazati njene mirise i okuse, kroz njene namirnice, njena vina, njena ulja. Naime, kardinala Parolina sam imao priliku ugostiti u ožujku 2018. godine na EU ručku kojeg smo pripremili u našem veleposlanstvu. Kako je to bila prva takva prilika, za 28 uzvanika, želio sam prirediti jedan prikaz hrvatske gastronomije i enologije. Tada sam pripremio pet jela iz naših raznih regionalnih kuhinja, i tom prilikom nisam dospio prirediti nešto istarsko – objašnjava hrvatski veleposlanik dodajući kako je ovo, zapravo, bio vrlo specifičan ručak, u čijoj je izradi osobno sudjelovao, piše Večernji.

– Radilo se zapravo o hrvatsko-francuskom događaju jer mi nismo mogli provesti mjere distanciranja za tridesetak uzvanika, pa se ručak održao u vrtu Rezidencije Francuske Republike, dobrotom veleposlanice Elisabeth Beton Delegue. Uz podršku Istarske županije i osobito chefa Deniza Zembe iz restorana Amfiteatar u Puli koji je pribavio namirnice i obavio pretpripremu, mogao sam uz francuskog chefa Francka Bessija skuhati lijep gastronomski doživljaj: istarski pjat za predjelo i obrazine istarskog boškarina kuhane čak 18 sati, u demi-glace umaku s tartufima za glavno jelo. Zigante Tartufi dali su ključan sastojak – tartufe – i fantastičan teran. Od istarskih uljara dobili smo najbolja svjetska ulja koja smo i ponudili za stolom i podijelili uzvanicima – opisuje Pelicarić naglašavajući kako je to bio prvi put da je kardinal Parolin od veljače napustio Vatikan, a i prvi put da su se oni, veleposlanici, sastali uživo, donosi Večernji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa