566 eurokonzalting sdz webbanner istarski v2

Ove destinacije u Istri imaju najviše gostiju, ali će izgubiti milijune

1
Rovinj: pomogla mu blizina emitivnih tržišta (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Rovinj: pomogla mu blizina emitivnih tržišta (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

U Hrvatskoj je u prvoj polovici srpnja ostvareno milijun noćenja, a destinacije s najviše ostvarenih noćenja su Rovinj, Medulin, Vir, Mali Lošinj i Poreč. No iako su ostvarili najbolje rezultate, ipak će se i oni suočiti sa znatno manjim prihodima nego lani, i to ne samo zbog manjka gostiju u odnosu na lani već zbog činjenice da je dosta smještajnih objekata spustilo cijene, neki ugostitelji su ih također spustili, dok je privatnim iznajmljivačima spušten paušal boravišnih pristojbi za 50 posto, javlja Index iz kojeg prenosimo dio članka.

Index je kontaktirao direktore turističkih zajednica ovih pet najposjećenijih destinacija s kojima smo razgovarali o tome čemu mogu pripisati tako dobre rezultate, s obzirom na okolnosti, a neki od njih su nam dali okvirne procjene za ostatak sezone i pretpostavili s kolikim će se, otprilike, padom prihoda suočiti ove godine.Dugogodišnji broj jedan na ljestvici najposjećenijih gradova u Hrvatskoj (op. a. uz Dubrovnik, iako je on ove godine pao na dno po posjećenosti) je Rovinj.

Direktorica Turističke zajednice Rovinja Odette Sapač za Index je rekla da im je najviše pomogla činjenica da su autodestinacija najbliža emitivnim tržištima, dok je Dalmacija više ovisna o zračnim linijama. Preko 50 posto gostiju imaju iz Njemačke i Austrije, zatim slijede gosti iz Slovenije, Italije i Nizozemske.

"U dosadašnjem dijelu srpnja ostvarili smo 612.040 noćenja, to je oko 60 posto prometa od lani za isti period. Budući da su cijene drugačije od lani i prilagođene ovoj situaciji, prihodi će nam biti zasigurno niži. Cijene smještaja na početku sezone su na nivou prošlogodišnjih cijena u predsezoni", kazala je Odette Sapač. Osim što su, kaže, blisko odredište i Talijanima i Slovencima, razlog je i taj što su i inače uz Dubrovnik najatraktivniji stranim gostima. Dobro su, navodi Sapač, odradili i promotivnu poruku prema gostima da su bez obzira na koronu dobro pripremljeni i da se pridržavaju mjera. Neko vrijeme su, podsjeća, bili i bez oboljelih.

"Bilo je par dobrih promotivnih akcija koje smo odradili sa županijskim TZ-om prema Njemačkoj i Austriji, a tom smo akcijom obuhvatili i neke druge zemlje.

Velika pogodnost su im, navodi, i kampovi jer imaju preko 50 posto smještajnih jedinica u kampovima, u kojima se sad, tijekom korone, gosti sigurnije osjećaju jer mogu lakše ostvariti socijalnu distancu te istovremeno borave na otvorenom.

"Dnevno sad imamo oko 19.000 gostiju, što je veliki broj i za mnoge u Hrvatskoj i u normalnim okolnostima i to je nivo od 60 posto u odnosu na lani u istom periodu. Lani smo u ovo vrijeme imali 37.000 gostiju dnevno. Nagađanja su da bi na kraju godine ukupan rezultat bio oko 30 posto na razini prošle ili 40 posto ako nam kolovoz i rujan budu dobri. To bi bio jako dobar rezultat. Moramo biti skromni i zadovolji. Nastojimo da se ne održavaju masovna događanja da ne dođe do zaraze", kazala je Sapač za Index.

Istra je općenito najbolje prošla u ovoj epidemiji koronavirusa, kada je drastično pao broj turista, i uspjela ipak privući najviše gostiju. Tako su uz Rovinj još dva istarska grada zauzela mjesta na listi pet najposjećenijih odredišta. Blizina emitivnih tržišta, činjenica da su autodestinacija i da ne ovise o avioprometu, koji je sad potpuno smanjen, a i još jedan važan segment - kvalitetna ponuda - učinili su to da je Istra u ovoj krizi ipak najmanje pogođena.

U Medulinu je tako u dosadašnjem dijelu srpnja ostvareno 251.244 noćenja, što je 60 posto u odnosu na lani, kako nam je rekao direktor TZ-a Medulin Enco Crnobori. "Dnevno imamo oko 15.000 gostiju i cijelo vrijeme smo drugi u Istri, ispred nas je samo Rovinj. Još uvijek smo destinacije bez ijednog slučaja korone, puno smo radili na edukaciji mještana vezano za provođenje mjera kako bismo zadržali pozitivnu epidemiološku sliku", rekao je Crnobori.

I kod njih je, kao i u Rovinju, prednost što imaju dosta kampova, čak 7 velikih i 22 manja obiteljska u mjestu Banjole, dok uz to imaju i puno kuća za odmor, u kojima se gosti, baš kao i u kampovima, osjećaju sigurnije.

"Popunjenost kampova i kuća nam je oko 50 posto, zaostaje nam samo hotelski smještaj. Otvoren je samo jedan hotel, a sad bi se trebao otvoriti i drugi, dok su nam dva zatvorena. Imamo i tri marine i situacija s charterima je dobra pa su i oni na 50 posto popunjenosti. Ove godine, ako budemo imali milijun noćenja, to će biti dobro, lani smo imali 2,8 milijuna. No situacija se mijenja iz dana u dan. Vrlo je važno da nam se vraćaju stari gosti, brendirani smo kao destinacija obiteljskog i sportskog turizma, još sad radimo na brendiranju promocije kulturnog turizma", kazao je Crnobori. Što se tiče prihoda, oni će, smatra, drastično pasti.

"Lani smo imali preko 10 milijuna kuna, a sad je plan 3,5 milijuna kuna prihoda, dakle 35 posto", rekao nam je direktor TZ-a Medulin. No svjestan je, kaže, da je u ovim okolnostima i to dobro, s obzirom na to kako drugi prolaze. Goste su, kaže, privukli brojnim kampanjama putem Instagrama i Facebooka.

"Imamo 500 posto više pratitelja na društvenim mrežama nego prije. Napravili smo jednu kampanju krajem travnja, otvorili smo tako The blue book, a putem te kampanje smo pozvali sve pratitelje da stavljaju svoje fotografije s ljetovanja iz Medulina od prijašnjih godina. Tu smo napravili dobru stvar i zadržali stare goste, evo imamo neke Nijemce koji su bili sad i doći će nam, ako sve bude ok, i krajem kolovoza. Veliki utjecaj imaju i iznajmljivači, kako se povežu s gostima pa ih privuku da se vraćaju, taj direktan marketing je jako važan. Sad je najvažnija sigurnost u kojem god smislu, uz, naravno, gastro ponudu i gostoljubivost", rekao je Crnobori.

Gotovo isti broj noćenja, oko 193.000, u prvom dijelu srpnja ostvarili su Poreč i Mali Lošinj, s tim da Mali Lošinj nešto bolje stoji jer su oni ostvarili 64 posto prometa za isto razdoblje lani, dok je Poreč ostvario 47 posto. Direktor TZ-a Poreč Nenad Velenik rekao je da su u srpnju dosad ostvarili 193.000 noćenja, što je 47 posto u odnosu na lani, ističući kako im je to fenomenalan rezultata.

"U prvih 10 dana srpnja smo ostvarili kompletno sva noćenja iz lipnja. Počeli smo 1. 6. s 523 osobe na dan, da bismo sad imali 14.000 gostiju dnevno. Što se tiče tržišta, najviše nam dolaze s naših tradicionalnih destinacija kao što su Njemačka, Slovenija, Austrija i Italija. Austrijanaca ima nešto manje nego inače, no te dobre rezultate možemo zahvaliti tome što je prepoznata kvaliteta destinacije, a i činjenica da smo autodestinacija", rekao nam je Velenik. Dodaje kako svemu pogoduje i pozitivna epidemiološka situacija pa je potražnja za Porečom veća nego u ostatku Hrvatske.

"Mi smo tradicionalno hotelska destinacija te imamo samo jedan kamp, za razliku od Rovinja koji ima oko 20.000 kreveta u kampu pa oni ostvaruju i bolje rezultate. Do pada u prihodima će svakako doći. Mi ne računamo na 50 posto prihoda od paušala u privatnom smještaju, time smo si odrezali komad kolača koji je bio značajan. Ne znam politiku hotelskih kuća, koliko su smanjili cijene. Čujem da booking ide solidno, no vjerojatno su i oni snizili s obzirom na situaciju. Privatni smještaj je snizio pa imate noćenja od 10 eura po osobi, tako da svakako će ukupni prihodi biti dosta manji nego lani", rekao je Velenik, javlja Index.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MONTAŽER/KA SUSTAVA TEHNIČKE ZAŠTITE

Do: 27.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA