Ivan Vilibor Sinčić:

'S problemom raške odvodnje upoznat ću Europski parlament' (video)

1
Ivan Vilibor Sinčić daje izjavu novinarima kod kanala u Raši
Ivan Vilibor Sinčić daje izjavu novinarima kod kanala u Raši

„O ovom problemu namjeravam upozoriti ne samo sve hrvatske institucije, od kojih mnoge za njega znaju, ali nisu ništa napravile, nego i Europski parlament, Europsku komisiju i  Europski odbor za zaštitu okoliša, javno zdravlje i sigurnost hrane“, rekao je 16. srpnja stojeći uz kanal u Raši Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida, član Europskog parlamenta te član Europskog odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

Sinčić je u Rašu odlučio doputovati nakon što je vidio film o problemu raške odvodnje snimljen na poticaj Inicijative građana 'Za Rašu' i 'Zaštitimo zemlju, vodu i zrak Labinštine'. Dvadesetak članova Inicijative na čelu s Ivanom Mohorovićem i Mladenom Bastijanićem pokazali su Sinčiću i njegovog pratnji raški kanal, od brane u gornjoj Raši do ispusta u obuhvatni kanal u donjoj Raši.

„Ovaj problem naroda Labinštine ovdje svjedoči  istinu i pokazuje da službena priča koju hoće prodati, što Plenković na nacionalnoj razni, što ovdje IDS-ove strukture, ne stoji. Sramotno je da u 21. stoljeću hrvatski gardovi i sela nemaju riješenu odvodnju. Problem je kroničan mnogim dijelovima Hrvatske. Ovdje pozivam narod Labinštine da svi zajedno stvorimo snažnu koordinaciju i ustrajemo dok se problem ne riješi“, kazao je Sinčić.

„Naša komunikacija traje oko mjesec dana. Dakle, nakon mjesec dana čovjek je došao da bi pokušao riješiti ovaj problem, a lokalni sektaši IDS-a trideset godina guraju ovaj problem i ne poduzimaju ništa. Istra ima itekako svoj HDZ, a to je IDS“, kazao je Mohorović, koji istočnu Istru općenito smatra 'septičkom jamom Istre' jer se u ovaj kraj gura prljava tehnologija.

Na velikoj karti koju su držali članovi Inicijative Bastijanić je Sinčiću objasnio stanje u prostoru počevši od labinskog pročistača: “U dužini od dvjesto metara od pročistača kanal je pokriven da se sramota ne bi vidjela, ali briga za Krapan i Rašu nakon toga prestaje. Sve što je lokalna vlast poduzela bilo je betoniranje oko tisuću i dvjesto metara kanala, ali ostavili su stotinjak metara ispred brane da prljavština ne bi protjecala kroz Rašu. Voda i dalje ponire u podzemlje i prodire u izvore pitke vode. Naša voda za piće puna je bakterija fekalnog porijekla, fosfata i nitrata. Podatak o tome mogao se do 2015. godine naći na stranicama Vodovoda i Zavoda za javno zdravstvo, ali kad se o tome počelo govoriti, čini se daje pala naredba da se taj podatak više ne smije biti dostupan.“

Bastijanić je ustvrdio da se 'vodna mafija' obaviještena o Sinčićevom dolasku potrudila kemikalijama i razblaživanjem otpadne vode uljepšati stanje jer je primijetio da je voda tog dana ujutro bila čišća nego ikada.

„Možemo samo predložiti da gospodinu Sinčiću platimo putni trošak da nas posjećuje jednom mjesečno i imat ćemo čistu vodu“, našalio se. Idući prema brani Ivan Vilibor Sinčić susreo se sa svojim raškim prezimenjakom Dušanom Sinčićem, koji je izašao iz svoje kuće da ga pozdravi. Tom prilikom smo saznali da je jedna od prabaka Ivana Vilibora Sinčića u njegov rodni Karlovac došla iz okolice Buja u 19. stoljeću. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Dušan Sinčić i Ivan Vilibor Sinčić

          

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa