U Poreč stižu 1082 nove javne svjetiljke

0
Darko Balun, Loris Peršurić i Anja Katalinić
Darko Balun, Loris Peršurić i Anja Katalinić

Poreč nastavlja s projektom modernizacije javne rasvjete, sukladno novom Zakonu o svjetlosnom onečišćenju. Naime, u ovoj fazi projekta, na nekima od najfrekventnijih gradskih prometnica te u gradskim naseljima postojeće živine svjetiljke, koje su ujedno i najveći potoršači na glavnim gradskim pravcima, zamijenit će se s ukupno 1082 nove svjetiljke LED javne rasvjete.

Ususret početku radova, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić potpisao je ugovor s izvođačima – Darkom Balunom iz tvrtke Lipapromet iz Zagreba i Anjom Katalinić iz Elektroenergetike iz Zagreba. Ukupna vrijednost ugovora je 3,1 milijun kuna + PDV, financiran kreditom Hrvatske banke za obnovu i razvoj.

- Ovaj projekt će se, ustvari, financirati kroz jako velike uštede koje ćemo ostvariti s novom javnom rasvjetom u narednom razdoblju. Očekujemo da će na godišnjoj razini, umjesto blizu milijun kWh, nova potrošnja biti 247 tisuća kWh, što je ušteda od preko 76%. Dodatno, emisije CO₂ smanjit će se s postojećih 221,24 tCO2 godišnje na 58,00 tCO₂. Ukupno gledajući, očekujemo smanjena i uštede u iznosu do čak 76%., rekao je gradonačelnik.

Nova javna rasvjeta postavit će se u idućim zonama: ulaz sjever – D75, Veli Maj, Mali Maj, Materada, Gornji, Srednji i Donji Špadići, Finida, Čimižin (uključujući ul. Mate Vlašića), ulaz Varvari D302, Školska zona te južni dio D75. Grad Poreč već duže razdoblje u svim naseljima prilikom izvođenja radova na javnoj rasvjeti, umjesto starijih modela postavlja LED javnu rasvjetu, a tako će nastaviti i u budućnosti, sukladno planu Upravnog odjela za komunalni sustav.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KROVOPOKRIVAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POLAGAČ/ICA PLOČICA

Do: 30.09.2020.

VRSAR-ORSERA, ISTARSKA ŽUPANIJA