Grbin ipak jedini kandidat za predsjednika SDP-a?

0
Peđa Grbin
Peđa Grbin

Inicijativa iza koje je stajao bivši predsjednik Uprave PodravkeZvonimir Mršić da se izbori u SDP-u odgode za gotovo godinu dana doživjela je, čini se, neuspjeh, piše Jutarnji.hr

Predsjedništvo SDP-a sastat će se u petak i usvojiti zaključak da se unutarstranački izbori - na kojima će se izabrati novi predsjednik SDP-a, novo Predsjedništvo i Glavni odbor - održe krajem rujna i to dati na usvajanje Glavnom odboru.
Peđa Grbin, koji je zasad jedini istaknuo kandidaturu, vodi vrlo aktivnu kampanju.

Nakon što je dobio podršku članova Predsjedništva koji su tražili od Davora Bernardića da odstupi s čela stranke - Siniše Hajdaša Dončića, Mihaela Zmajlovića, Vedrana Babića i Biljane Borzan - te obavio više od stotinu telefonskih razgovora sa stranačkim kolegama, Grbin je objavio da želi biti predsjednik SDP-a. Jučer se sastao sa svim SDP-ovim gradonačelnicima, dakle s onima koji su u takozvanoj Neretvanskoj skupini, ali i onima izvan nje, a danas se trebao održati sastanak sa svim načelnicima.

Spekulacije

Mršić, koji se uz Peđu Grbina spominje kao mogući protukandidat, još nije donio odluku hoće li se uključiti u unutarstranačku utrku.

Spekuliralo se da bi se za novog šefa stranke mogli kandidirati gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić. Niti jedan od njih dvojice nije se o tome javno izjasnio, a izvori iz stranke sve više govore da su za to male šanse i ne isključuju mogućnost da Grbin na kraju ostane jedini kandidat.

Imena članova

Govoreći o Grbinu, u stranci ističu kako bi za SDP bilo pogubno kada bi nastupio kao eksponent stranačke struje koja je bila protiv Davora Bernardića jer bi to značilo nastavak unutarstranačkih ratova. No, kako je spadao u takozvane pobunjenike i dvije godine bio suspendiran s dužnosti potpredsjednika stranke, SDP-ovci teško mogu povjerovati da će Grbin napraviti iskorak.

Kakav će biti njegov odnos prema različitim strujama unutar stranke, vidjet će se kada objavi imena članova svog tima. Zasad je poznato samo to da razgovara s mnogim članovima stranke, ali ne želi istaknuti niti jedno ime dok ne postigne konačan i čvrst dogovor s budućim suradnicima. Jedino što je na tu temu dosad komunicirao bilo je demantiranje informacije da bi Arsen Bauk u slučaju njegove pobjede bio glavni tajnik SDP-a.

Na Predsjedništvu SDP-a, koje se najprije trebalo održati u srijedu, ali je zbog županijske skupštine Primorsko goranske županije na zahtjev tamošnjeg župana i v.d. predsjednika SDP-a Zlatka Komadine prolongirano na petak, tema će biti izbor novog predsjednika i definiranje datuma.

Glavni tajnik stranke Nikša Vukas jučer je na konferenciji za novinare također rekao kako smatra da ne treba odgađati izbore te da se oni trebaju održati krajem rujna. Istog je stava i predsjednik Senata SDP-a Marin Jurjević koji je uputio pismo članovima i traži fer ponašanje u kampanji te navodi da izbori trebaju biti u rujnu.

Listići i kuverte

Kako doznajemo, Mršić je zahtjev za odgodu izbora argumentirao pandemijom koronavirusa. Grbin je protiv odgode i smatra da Covid-19 nije argument. Prema njegovu mišljenju, izbori bi se mogli održati čak i kada se ne bi moglo izlaziti na birališta i glasati. Rješenje vidi u dopisnom glasanju za što stranka ne bi trebala potrošiti više od 200.000 kuna jer bi na adrese 20.000 svojih članova slala listiće i kuverte.

Osim o datumu izbora, Predsjedništvo bi trebalo usvojiti zaključke o prijelaznim rješenjima. Siniša Hajdaš Dončić će, doznajemo, predložiti da Arsen Bauk i u novom sazivu Sabora bude predsjednik Kluba zastupnika SDP-a dok se ne izabere novo stranačko vodstvo. U toj bi kombinaciji Hajdaš Dončić bio, kao i dosad, potpredsjednik Sabora iz redova SDP-a - također do izbora novog stranačkog vodstva.

U SDP-u se često postavlja pitanje kako će funkcionirati njihov saborski Klub i hoće li biti podijeljen kao i u prethodnom mandatu na one lojalne bivšem i one aktualnom predsjedniku. - To se neće dogoditi. Prije smo imali u Saboru ljude koji su se pozivali na Milanovića jer je on nešto značio i imao karizmu. Bero je politički mrtvac. Zamislite da se netko pozove na Beru! Pa smijali bi mu se - prognozira jedan naš sugovornik iz vrha SDP-a, prenosi Jutarnji.hr.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa