Flego u EU parlamentu osigurao jednoglasnu potporu za svoj zakon

0
Valter Flego
Valter Flego

U Europskom parlamentu danas je jednoglasno usvojeno Mišljenje o etičkim aspektima za umjetnu inteligenciju, robotiku i nove tehnologije u prometu, čiji je Izvjestitelj zastupnik Valter Flego.

-  Jako mi je drago što sam naišao na stopostotnu potporu za novi zakonodavni okvir za stvaranje povjerljive umjetne inteligencije unutar svog Odbora za promet. To nam je itekako potrebno! Tehnički izvrsna i etički odgovorna umjetna inteligencija koja stavlja u središte čovjeka i njegove potrebe je model na kojem europska automobilska industrija mora graditi svoj imidž na međunarodnoj sceni, istaknuo je Flego te dodao:

- Zakonodavni okvir na kojem sam intenzivno radio zadnjih mjeseci osigurat će napredak automobilske industrije, značajno doprinijeti smanjuju broja nesreća na cestama, osigurati ljudima s invaliditetom mogućnost korištenja novih tehnologija te pomoći razvoju novih inteligentnih oblika prometa. Time ćemo omogućiti i nova zapošljavanja te stvaranje održivih poslovnih modela 21. stoljeća. I jednako bitno, redukcijom ispušnih plinova iz automobila znatno će se smanjiti zagađenje okoliša. Nove tehnologije u prometu naš su veliki saveznik za sigurnu i eko vožnju!

Flego je naglasio i da jasnim zakonodavnim okvirom žele malim i srednjim poduzećima osigurati prostor za napredak i nove inovacije, poput tvrtke Rimac Automobili, s kojom je Flego surađivao prilikom pripreme dokumenta.

- Europa će se dugo oporavljati od ove zdravstvene i gospodarske krize, a doprinos tom oporavku svakako trebaju biti veća inovativnost i nove tehnološke ideje poput modernizacije javnog prijevoza i pametnog prometa.

- Ljudska pogreška i dalje je uzrok 95% nesreća na europskim cestama, a EU je podbacila u svom cilju smanjenja broja nesreća za gotovo 50% 2020. godine u odnosu na 2010. To nije ostvareno, a umjetna inteligencija, robotika i nove tehnologije ostaju ključne za povećanje sigurnosti na cestama kroz nove smjernice EU-a do 2030. „Sljedećim koracima do vizije nula“.

Flego se na kraju osvrnuo na Hrvatsku kazavši da temelj pametne upotrebe umjetne inteligencije i novih tehnologija mora biti razvijena moderna infrastruktura.

- Razlike u razvijenosti prometnih sustava pojedinih zemalja članica zabrinjava članove Odbora za promet, posebice uzimajući u obzir vrlo slabu razvijenost u pojedinim ruralnim dijelovima zemalja članica. Građani tih mjesta ostaju uskraćeni za mogućnosti koje pruža umjetna inteligencija i nove tehnologije. To se odnosi i na Hrvatsku, koja jednostavno mora slijediti europske trendove kada su u pitanju nove tehnologije te razvoj i korištenje umjetne inteligencije u prometnom sektoru, zaključio je zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Valter Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa