Kako pandemija utječe na promet Zračne luke Pula (video)

0

Posjetili smo Zračnu luku Pula, jedinu na istarskom poluotoku koja služi domaćem stanovništvu i brojnim turistima kao početna ili završna točka njihovog putovanja kroz ovu hrvatsku regiju, piše Croatia Aviation.

Dočekao nas je Marko Ražem, voditelj prometnog sektora, sa kojim smo razgovarali o brojnim relevantnim temama, od situacije sa COVID-19 i utjecaju na ovu zračnu luku, aviokompanijama koje prometuju prema Puli, onima koje se ovog ljeta ipak neće vratiti, kao i o razvojnim planovima same zračne luke.

Zračna luka Pula prošle je godine imala rekordnih 777 568 putnika, najviše ikada od otvaranja svojih vrata prije 53 godine. Zbog krize uzrokovane pandemijom u Puli će se kontinuitet rasta ove godine prekinuti, iako su najave za ovo ljeto bile odlične (uvođenje brojnih novih i pojačanja tjednih frekvencija na postojećim linijama). U prvih 6 mjeseci kroz ovu je zračnu luku prošlo svega 6 800 putnika, dok bi u normalnim okolnostima brojka bila 300 000!

Ovog tjedna u Pulu će se vratiti i zrakoplovi iz Velike Britanije, avioprijevoznikom Jet2.com, kao i EasyJet, dok je britanski TUI u potpunosti otkazao linije za ovu ljetnu sezonu. SAS je reducirao broj destinacija na svega jednu (Copenhagen), Norwegian ne planira povratak ovog ljeta dok British Airways još uvijek razmatra pokretanje linije prema Londonu kroz kolovoz.

Zračna je luka obnovila dio stajanke te promijenila horizontalnu signalizaciju i oznake, dok će drugi dio stajanke biti obnovljen u bliskoj budućnosti, čim se za to steknu financijski uvjeti.

Dočekali smo let Transavie koja je u Pulu sletjela iz Rotterdama, zrakoplovom tipa B737-700 koji je bio vrlo dobro popunjen, a na stajanci je bio i privatni B767 koji će uskoro otputovati prema Las Vegasu, prenosi Croatia Aviation.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa