U Umagu osvanula ova neobična obavijest: evo što stoji iza nje!

1
Foto: Index/UGP
Foto: Index/UGP

Hladan tuš dočekao je ovih dana stanovnike Bujštine i ostale građane kada su na vratima ispostave državnog mirovinskog zavoda u Umagu pročitali obavijest da "do daljnjega ne rade". I ne samo to: u ne baš pristojno sročenoj obavijesti građane se upozorava da za poslove Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO) "ne uznemiravaju" djelatnike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), državnog zdravstvenog osiguranja, koji su smješteni u istoj zgradi, piše Index s kojeg prenosimo dio članka.

"HZMO ne radi do daljnjega. HZZO nije nadležan za davanje informacija o njihovom radu. Ne uznemiravati djelatnike HZZO-a", stoji u kratkoj obavijesti na vratima obje ispostave oba zavoda u Umagu. Na reakciju javnosti nije trebalo dugo čekati. Obavijest o (ne)radu najprije je na svojoj Facebook stranici prenijela udruga Glas poduzetnika, a potom ju je komentirao poduzetnik Saša Cvetojević koji je o tome progovorio i za Index. "To je skandalozan natpis, koji možda bolje od ičega pokazuje potpunu nebrigu državne uprave za građane. Oni jednostavno ne žele da ih se uznemirava", prokomentirao je Cvetojević za Index.

Logična pitanja

U svom postu na Facebooku Cvetojević je postavio nekoliko logičnih pitanja. Prije svega, zbog čega je ispostava pulske Područne službe HZMO-a u Umagu zatvorena i do kada će imati ključ u bravi? Nadalje, kako je moguće da ispostava ovoga puta pazinske Područne službe HZZO-a u Umagu, na istoj adresi kao i lokalna ispostava HZMO-a, nije nadležna, kada Zakon o općem upravnom postupku (ZUR) kaže da čak i u tom slučaju ne smije odbijati građane?

Naime, u članku 18. ZUR-a jasno stoji da je, nakon što javnopravno tijelo upozori građanina da nije nadležno za neki predmet i uputi ga na nadležno tijelo, službena osoba dužna primiti i takav podnesak i bez odgode ga uputiti nadležnom tijelu te je o tome dužna obavijestiti stranku. Kako je ured HZMO-a u Umagu do daljnjega zatvoren, u što smo se i sami uvjerili nazivajući ga, službenici HZZO-a po zakonskim bi propisima trebali primati podneske građana koji se tiču HZMO-a i prosljeđivati ih nadležnim službama.

'Djelatnica u samoizolaciji'

U HZMO-u nam kažu da oni nisu postavili spomenuti natpis na vrata svog ureda u Umagu. Poručuju i kako u Umagu imaju samo jednu djelatnicu koja je nenadano, po preporuci epidemiologa, završila u samoizolaciji. "Sporna poruka neprimjerenog sadržaja nije postavljena od strane HZMO-a, kao što je očito i iz sadržaja poruke. Natpis smatramo potpuno neprimjerenim te smo, po saznavanju postojanja natpisa, odmah tražili uklanjanje, što je i učinjeno", stoji u odgovoru HZMO-a na upit Indexa.

Dodaje se kako je korisnicima njihovih usluga sada osigurana zamjena pa će ispostava u Umagu za stranke do 17. srpnja raditi utorkom i petkom od 7 do 15 sati. Osim ispostavi u Umagu, građani se telefonski ili e-mailom mogu javiti i Područnom uredu u Puli, poručuju iz HZMO-a. U HZZO-u, pak, kažu da su njihova i lokalna ispostava HZMO-a smještene na istoj adresi: u njihovoj ispostavi zaposleno je četvero djelatnika, a u ispostavi HZMO-a samo jedan. "Kako je ispostava HZMO-a ovih dana bila zatvorena, dogodilo se da su se građani koji dolaze obaviti poslove iz mirovinskog osiguranja za informacije obraćali djelatnicima HZZO-a. Djelatnice HZZO-a su, koliko su mogle, nastojale objasniti situaciju i pomoći strankama, no naše djelatnice nisu upućene u rad HZMO-a niti imaju pristup informacijskom sustavu HZMO-a", pravdaju se u HZZO-u, donosi Index.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa