korona u puli

Zaraženi kirurg i učiteljica, Hrstić: 'Sve više ih ima trbušne smetnje'

0
Foto: HRT
Foto: HRT

U središnjem Dnevniku HRT-a ravnateljica bolnice Hrstić izjavila je da je epidemiološka situacija pod kontrolom. - Dnevno imamo 2-5 oboljelih. Činjenica je da se moramo malo bolje staviti kontakte pod kontrolom, dodaje. Istaknula je da virus nije "ušao" u bolnicu. Kada bi se reklo da je ušao u bolnicu, onda bi to značilo da je "zarazio barem pola bolnice". Navodi da to nije bilo u ovome slučaju, javlja HRT s kojeg prenosimo dio članka.

- Istina je da imamo djelatnika koji je obolio od koronavirusa. Bitno je da njegova zaraza ne potiče iz same bolnice, izjavila je. U nastavku "prvog vala koronavirusa" primijetili smo da dosta pacijenata razvija trbušne smetnje. - Činjenica je da se u određenom trenutku javlja i određeni kašalj, ali nije onako kako je bilo ranije. Ono što razlikuje virusnu bolest jedne od druge je epidemiološka anamneza, naglasila je Hrstić. Ravnateljica Hrstić ranije je izjavila da su u vezi sa zaraženim djelatnikom bolnice vrlo brzo ispitani kontakti i potencijalni kontakti pacijenata dok su osobe koje su karakterizirane kao kritično rizične uklonjene s pozicije zdravstvenog sustava, rekla je ravnateljica Hrstić.

Ponovila je da osobe koje su bile u rizičnom kontaktu sa zaraženim liječnikom iz odjela kirurških bolesti u ovom trenutku nisu u zdravstvenom sustavu. Hrstić je istaknula da pulska bolnica neometano pruža redovite usluge zdravstvene zaštite. Rekla je da je riječ o liječniku koji je bio u dežurnom sustavu, a kad je u njemu, u kontaktu je s manjim brojem bolesnika.

- U pitanju su blaži simptomi, a ono što je razlika i zanimljivo u odnosu na početak same epidemije jest to što su primarne tegobe, barem što smo mi primijetili kod bolesnika, vezane više za probavne smetnje. Imamo manje simptoma upale pluća i više trbušnih tegoba. Kolega se po pojavi prvih simptoma u nedjelju navečer, a bila je temperatura, javio liječniku, testiran je i postavljena je sumnja na zarazu covid-19, rekla je Hrstić. Dodala je kako je trenutačno sedmero djelatnika u samoizolaciji, dva liječnika, četiri instrumentarke i jedna medicinska sestra, a radi se dodatni epidemiološki izvid za još deset osoba. 

- S obzirom na to da se radi o liječniku koji je bio u službi na kirurškom odjelu te je obavio četiri operativna zahvata, ti pacijenti su u bolnici i kvalificirani su kao osobe koje su rizičnog kontakta i s njima se postupa kao i s ostalima koji u samoizolaciji, poručila je Hrstić i  dodala kako su prostori Opće bolnice odmah dekontaminirani. Istaknula je kako to ne znači da imaju prodor korone u pulsku bolnicu jer se sve osoblje strogo drži mjera opreza i zaštite. "U ovom trenutku naš sustav i naša bolnica nije destabilizirana", rekla je Hrstić i dodala kako je trenutačno 20 osoba zaraženih koronavirusom u pulskoj bolnici.

- U ovom trenutku ne mijenjamo rad bolnice, rekla je i dodala da su posjeti bolesnicima i dalje dopušteni, majkama nisu ukinuli posjete bolesnoj djeci, ni pratnju pri porođaju, ali treba poštovati sva pravila i preporuke koje su na snazi. Nema razloga da prekinemo tu praksu, pratimo situaciju i kako se ona bude razvijala, tako ćemo i postupati, poručila je ravnateljica Hrstić za HRT, na čijim stranicama pogledajte video prilog.

Osim kirurga pulske Opće bolnice, među devetero novooboljelih u Istri kojima su rezultati briseva došli pozitivni je i učiteljica Osnovne škole Vidikovac iz Pule zbog čega je odgođena podjela svjedodžbi učenicima ove škole koja se trebala održati ovih dana, piše 24sata.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

GLAVNA SESTRA - VIŠA MEDICINSKA SESTRA/ VIŠI MEDICINSKI BRAT

Do: 11.08.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A RADNIK/ICA U KUHINJI

Do: 12.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

SERVIR/KA

Do: 12.08.2020.

FUNTANA-FONTANE, ISTARSKA ŽUPANIJA

ASISTENT/ICA

Do: 14.08.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA