Hram vinara Pliše je izdvojeni svijet, sazdan od niza malih svjetova

0
Miroslav Plišo (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Miroslav Plišo (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

Iznenađenje nema definiciju, zato jest iznenađenje. Svakako mora zaustaviti i donijeti osjećaj ugode, doživljaj koji čovjek memorira i nosi sa sobom. To je napravio Meneghetti, mali veliki hotel u Istri, nedaleko od gradića Bale. Miroslav Plišo, odvjetnik koji je cijelu pravničku karijeru izgradio u poslovnom okruženju velikih tvrtki i korporacija, svoj je nemirni duh uposlio projektom koji je trebao izgledati kao luksuzni hotelski biznis, ali je na kraju napravio nešto drugo, piše Jutarnji.

Sagradio je izdvojeni svijet, sazdan od niza malih svjetova, svaki dovoljan za sebe, dio svjetskog Relais & Chateaux udruženja luksuznih hotela. To nije rezultat plana koji uključuje 11 objekata, 88 udobnih apartmana s pripadajućim bazenima, nekoliko velikih među kojima je i onaj s grijanom vodom, ali i natkriveni u okviru spa centra, teretana, prostor za masaže, vinski podrum i razni drugi sadržaji namijenjeni ugodi, nešto je više i bolje. Jedno stablo na pješačkoj stazi unutar imanja Meneghetti koje se proteže na više od 350 tisuća četvornih metara to dokazuje. Imanje je prepuno stabala i pješačkih staza i jedno stablo ne bi trebalo značiti ništa, pogotovo kada samo raste, bez svrhe i namjene. Glupavo se nalazi na stazi, na neki način i smeta, ali ga Plišo nije dao srušiti iako, da je uklonjeno, nitko ne bi znao da je ikad bilo na tom zemljištu, piše Jutarnji.

– U velike projekte se upuštaju dvije vrste ljudi, developeri i investitori. Investitorima je svejedno što i kako se gradi, oni samo žele zaraditi, i to je legitimno. Developeri žive sa svojim projektima – kazao mi je Vedran Mimica, profesor arhitekture na sveučilištu u Chicagu u nekom usputnom razgovoru o razvoju novih prostora za život. Možda je Plišo namjeravao biti uspješan investitor, poduzetnik koji će lako zaraditi, ali čini se da se projekt oteo kontroli i započeo svoj život, ne mareći za planove onih za pisaćim stolom, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa