Proizvodi magareće mlijeko kraj Rovinja: 'Turiste to interesira'

0
Juraj Mastilović (foto: Facebook)
Juraj Mastilović (foto: Facebook)

Brdo na brdu. Tako bi se u najkraćim crtama mogla opisati stancija nazvana Collis, što na latinskom znači brdo, pojašnjava nam njezin vlasnik, inženjer vinarstva Juraj Mastilović. - Nalazimo se na jednom od najvećih brda u okolici Rovinja, zato stancija i nosi taj naziv, a i volim latinski - govori nam Juraj dok stojimo ispred stancije i pogledom ciljamo preko Rovinja, rovinjskih otoka i Brijuna, piše Jutarnji. Baš na tom brdu je prije pet godina počeo svoju priču s proizvodnjom vina, maslinova ulja i magarećeg mlijeka. 

Ovaj 27-godišnjak je zanat po pitanju svoje najveće ljubavi, vinarstva, pekao u vinariji Zvonko Bogdan u Srbiji, u vinariji Matošević te na Novom Zelandu gdje je bio u berbi na Južnom otoku. Sve to iskustvo, kaže, nagnalo ga je da se i sam okuša u proizvodnji vlastitih vina. - Imam oko dva hektara vinograda i pet vrsta vina koje proizvodim. Radim malvaziju, odnosno malvažiju kako kažu domaći Istrijani, rose od terana, Trinitas, tzv. Sveto trojstvo koje je crna kupaža merlota, terana i cabernet sauvignona, čisti teran i malvaziju odležanu u bačvama od akacije, koja se zove Vita po mojoj kćeri i etiketa ima print njezina dlana - priča Juraj prilično zaneseno o svojim vinima.

- Moj otac je još davno nabavio magarce i danas ih imamo šest. Turiste interesira magareće mlijeko. Uzmu jednu bočicu za probu jer su čuli da se Kleopatra kupala u mlijeku, ali domaći ga uzimaju za djecu - kaže Juraj. Objašnjava da magarica dnevno daje dva decilitra do pola litre mlijeka. Cijena 0,2 litre magarećeg mlijeka je 60 kuna, a litre 300 kuna, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa