U Vodnjanu dodijeljena priznanja sudionicima Smotre maslinovog ulja

0
Dobitnici priznanja
Dobitnici priznanja

Dugogodišnja tradicionalna manifestacija „Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja“ održana je protekle subote u Vodnjanu po 26. puta, ovoga puta u drugačijem obliku s obzirom na izvanredne okolnosti i to dodjelom priznanja maslinarima. Priznanja su dodijeljena na prostoru vodnjanskog sajmišta gdje se toga dana održavao i sajmeni program. Ovogodišnji uzorci maslinovog ulja konkurirali su i za paralelno održano O.L.E.A.-ino 9. međunarodno natjecanje „Zlato Mediterana 2020" te po prvi puta održano hrvatsko izdanje natjecanja "Zlato Istre 2020". 

Predsjednica vodnjanskog Agroturist-a Ester Geissa Đurić čestitala je maslinarima na uspjehu i postignutim izvanrednim rezultatima. Istaknula je da su kemijske analize rađene u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije dok je senzorsku analizu provela udruga senzornih analitičara O.L.E.A. - Organizzazione Laboratorio Esperti Assaggiatori iz Italije još u veljači ove godine. Naglasila je kako se i ove godine, unatoč svim poteškoćama uzrokovanim pandemijom Covid-19, uspjela održati ova 26. Smotra ekstra djevičanskog maslinovog ulja u kojoj je sudjelovalo 75 uzoraka iz cijele Istre.

Gradonačelnik Klaudio Vitasović u svom je govoru istaknuo kako su visoke ocjene i brojna priznanja koja su osvojila ekstra djevičanska maslinova ulja na smotri dokaz da je kvaliteta prošlogodišnjih maslinovih ulja vrhunske razine, naglasivši kako je to činjenica koja još jednom potvrđuje iznimnost ekstra djevičanskih maslinovih ulja sa ovih područja a koja su ove godine postala i dio međunarodne priče sudjelovanjem na međunarodnom natjecanju „Zlato Mediterana 2020“.

Od ukupno 75 uzoraka maslinovih ulja, 54 ih je zasjalo zlatnim sjajem, dok je srebrnih bilo 10 te 10 brončanih. Prvo, odnosno šampionsko mjesto, odnijelo je najbolje ocijenjeno ekstradjevičansko maslinovo ulje Žižolera proizvođača "Oleum Maris" d.o.o. s ukupno 99 osvojenih bodova. U ukupnom poretku drugo plasirano je ulje mješavne sorata leccino i pendolino sa Stancije Negrin OPG-a Nada i Ratko Lorencin. Treće plasirano je ulje Olea Kalden sorte buža proizvođača Kaldenhoff. U konkurenciji su bila 2 uzorka zaštićena oznakom izvornosti Istra i 9 ekoloških ulja od kojih je 7 ocijenjeno zlatnom medaljom i 2 srebrnom. Najbolje ocijenjeno ekološko ekstradjevičansko maslinovo ulje je mješavina sorata Uljare BAIOCO. U top 10 ulja našla su se i 3 monosortna ulja istarske bjelice.

Vodnjanska udruga Agroturist u veljači je na 5. Festivalu maslina u Zagrebu proglašena najboljom udrugom maslinara, a među svojim daljnjim planovima predviđa suradnju sa Udrugom O.L.E.A. iz Italije u smislu edukacije za kušače maslinovog ulja u cilju osnutka kvalificiranog panela. Trenutno je u provedbi Erasmus + projekt „WinEra – Promicanje europskih vina kroz novo doba specijalizirane obuke za ekološke i biodinamičke proizvođače vina u EU-u“ koji ima za cilj povećati konkurentnost europskih vinarija kroz razvoj njihovog potencijala za proizvodnju i promociju ekoloških i biodinamičkih vina. Na taj se način kroz inovativni proces stručnog osposobljavanja podržava ekološko vinogradarstvo u Europi, integrirajući u zajednički kurikulum sve aspekte razvoja ekološkog vinogradarstva (vinogradarstvo i vinarstvo, marketing, etika i društveno odgovorno poslovanje, biodinamika).

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa