'Halo Slovenci! Možda je vrijeme za hrvatsko crveno!'

0
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Iz Velike Britanije stigla je potvrda da je Hrvatska sigurna za putovanje. To znači da Britanci po povratku ne moraju u samoizolaciju. Iz Londona je u Pulu već danas stiglo prvih 130 putnika. Dolaziti će dva puta tjedno. Britanci vole Istru. Hrvatska je dobila zeleno svijetlo iz Ujedinjenog Kraljevstva! Iz Slovenije stiže potvrda da Hrvatska više nije sigurna i objavljuju nam žuto svijetlo! Od ponoći i prve minute američkog Dana nezavisnosti, 4. srpnja u Sloveniju se odlazi i kroz nju prolazi u pooštrenom režimu! 

Možda je vrijeme za hrvatsko crveno svjetlo! Halo susjedi! Stvarno nas tjerate da svoju inteligenciju i znanje potrošimo na razvoj mreže trajekata, otvorimo luku Umag ili Savudriju i sa našim prijateljskim susjedima, Talijanima sa kojima imamo, da Vas podsjetimo, “stick” morsku granicu, pokrenemo prometnu, poslovnu, gospodarsku suradnju i veliki sezonski pa i izvansezonski most trajektnog prometa iz Trsta, Muggie ili Monfalconea. Grcima se isplatilo iz Trsta do Krete sa Anek Line, kada su zaobilazili balkanske ceste, a ovo bi bilo puno, puno kraće. Talijanski turist koji dolazi u Istru bi iz, naprimjer alpskog Brunica booking on line rezervacijom znao da ga čeka mjesto u 16:30 na trajektu u talijanskoj luci Trst ili Muggia. Ugodno bi Tršćanskim zaljevom uživao u povjetarcu na trajektu do Umaga ili Savudrije. 

I vinjeta mu više ne treba. Ona koja traje taman toliko da moraš kupiti još jednu kad se vraćaš. Vrlo pošteno od postavljenog sustava. Za vikend preduga, i gle za osam dana godišnjeg “slučajno” prekratka.

Kennedy je Rusima pokazao zube u Berlinu kada je uzviknuo čuvenu “Ich bin ein Berliner” i napravio 24 satni zračni most, 7 dana u tjednu, 31 dan u mjesecu. 

Evo prilike za talijanske i naše luke, našu brodogradnju, naše kapetane i stručne remonte. Napraviti 24 satni trajektni most Italije sa Hrvatskom u turističkoj sezoni! Naravno, zamoliti susjede Slovence da pripaze na morski promet za koparsku luku i ne ometaju suradnju dviju prijateljskih zemalja Italije i Hrvatske koje imaju “stick” i unutar svojih morskih granica organiziraju transport, promet i poslovnu suradnju. 

Možda da od noćas, kao u onom američkom SF filmu “Independence Day” kada smo kao zemljani izvanvanzemaljce pokorili, proslavimo sa Amerikancima. Oni će nas shvatiti. Živio 4. srpnja, Dan nezavisnosti i ovisnosti o nikome! Tko će poviknuti: “Ich bin ein Istrianer!”, napisao je Robert Marušić, glavni urednik lifestyle portala Istragram.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

ARMIRAČ/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA