puljanka sara pancun

'Tijekom izrade sam kao u nekom meditativnom stanju'

0
Sara Pancun (foto: 24sata/privatni album)
Sara Pancun (foto: 24sata/privatni album)

Radovi Sare Pancun (40) očarali su nas na on-line izložbi koju je organizirao Art studio Pula - tamošnja Udruga za promicanje stvaralaštva, javlja 24sata.

Ova, inače odgojiteljica u talijanskom vrtiću i projektantica unutarnjih prostora, umjetnost živi odmalena. Slikarstvom se bavi od školskih dana, a keramika je s vremenom postala dio njezina umjetničkog izražavanja. - Slikarstvo je moja najveća ljubav, kao samouku umjetnicu najčešće me inspiriraju teme apstrakcije i pejzaži te gajim jak akcent na detalje i boje. Slikarstvo sam, kroz razne tečajeve, učila pod vodstvom raznih akademskih slikara - od Solidee Guerra, Martina Bizjaka, Denisa Nađa do Flavije Defar - priča Sara, koja se keramikom ozbiljnije bavi od 2015. godine, kad je postala članicom Udruge Art Studio, javlja 24sata.

- U svijet keramike ušla sam pod vodstvom Igora Fabrisa i u Udruzi prošla četiri stupnja edukacije. Tijekom godina naučila sam raditi s različitim vrstama gline, usvojila različite metode ručnog modeliranja, oblikovanje pomoću ploča od gline, upotrebu kalupa... No posebno me zaintrigirala raku tehnika - kaže te pojašnjava da je to japanska tehnika glaziranja i paljenja keramike koja potječe još iz 16. stoljeća, a u svojem imenu ujedinjuje sreću i zadovoljstvo.

- Izrada teče u fazama. Prvo je oblikovanje, pa sušenje predmeta, pa prvo paljenje, glaziranje i nakon toga završno, drugo paljenje. Tako proces traje od 7 do 10 dana. Predmeti zagrijani na 960°C prenose se u posudu i prekrivaju lako zapaljivim materijalom kao što je piljevina. Kako materijal gori bez prisustva kisika, dolazi do redukcije kisika, tj. vatra nema izbora i do kisika dolazi tako da ‘pokupi’ neki atom kisika iz plina kojima obiluju glazure.

Pritom dolazi do posebnih efekata na glazuri kakvi se ne mogu proizvesti ni jednom drugom tehnikom. U završnoj fazi predmet se vadi iz posude te se uranja u korito s vodom - govori i dodaje: “Tijekom izrade sam kao u nekom meditativnom stanju, a svaki predmet izrađen u raku tehnici unikatan je i neponovljiv. Osim prema keramici, Sara gaji ljubav prema planinarenju i ronjenju na dah pa su intenzivne uspomene na morsko plavetnilo, krajolike i prirodu motivi koji krase njezine radove, donosi 24sata.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa