Demetlika: Istra i Kvarner pokretač promjena za cijelu Hrvatsku

1
S konferencije u Rijeci
S konferencije u Rijeci

Kandidati na listi broj 17., IDS-ovac Tulio Demetlika i PGS-ovac Darijo Vasilić 1. srpnja su na zajedničkoj konferenciji za medije u Rijeci govorili o regionalizaciji Hrvatske te su, tom prigodom, iznijeli neke od svojih zajedničkih ciljeva: od nastavka dosljedne borbe za „istrijanizaciju i kvarnerizaciju“ Hrvatske do sasvim konkretnih planova u poljoprivredi i turizmu kao generatora razvoja najuspješnijih hrvatskih regija.

Demetlika je istaknuo da su „IDS i PGS sinonimi za političku dosljednost u Hrvatskoj, a svojim smo ulaskom u Restart koaliciju dali čvrst regionalni pečat progresivnom bloku, ali i jamstvo da bi nikad kvalitetno započeta, a kamoli dovršena priča o regionalizaciji i decentralizaciji Hrvatske mogla naglo zaživjeti u idućem saborskom mandatu.“

Naime, kazao je kandidat IDS-a, naš program temeljimo na regionalizmu i na decentralizaciji, jer smatramo da nitko ne može zastupati interese naših županija i naših građana bolje nego oni koji svakodnevno žive kroz svoje gradove i općine. - Istra je, kao i Primorsko-goranska županija, u mnogo čemu korak ispred ostatka Hrvatske i naš je cilj standarde dosegnute u našim sredinama preslikati na ostatak Hrvatske, a naše regije dodatno osnažiti. Za razliku od ideoloških i bespredmetnih prepucavanja kojima se bave nacionalne stranke, mi već godinama svoju politiku gradimo na konkretnim mjerama i programima. To je jedan od razloga zašto su Istra, kao i Krk danas među najrazvijenijim krajevima u cijeloj Hrvatskoj., naveo je Demetlika te je nadodao:

- Do toga sigurno ne bi došlo da se u Saboru nismo izborili za čitav niz projekata koji su osnažili naše regije. U proteklom sazivu Sabora, imali smo, kao što znate, zajednički saborski klub koji je bio jak glas naših regija u Zagrebu.  Istra, Rijeka i Kvarner prva su nam politika. Izuzetno se ponosimo onim što smo dosad učinili za naše krajeve, a sad želimo da naše regije budu još jače. Zato ćemo nastaviti ovu suradnju i ulaskom predsjednika PGS-a, Darija Vasilića, u Sabor te značajno je osnažiti.

- Veselim se tome da će Klub IDS-a i PGS-a biti drugi najjači klub lijevog centra u Saboru. To nam omogućuje da budemo garancija stabilnosti i napretka naših regija, ali i pokretač promjena za cijelu Hrvatsku, zaključio je Demetlika.

O dobrim iskustvima Istre i Kvarnera te želji da ih uspješno implementiraju na nacionalnoj razini govorio je krčki gradonačelnik, 8. na listi „RESTART“ koalicije, PGS-ov predsjednik Darijo Vasilić.

- Danas posebno želim govoriti o održivom turizmu i poljoprivredi u funkciji turizma, a mi na Kvarneru i u Istri jako dobro znamo kako biti uspješan na tom polju. Nažalost, isto tako dobro znamo da država u svom vlasništvu ogromne površine zapuštenog i neobrađenog poljoprivrednog zemljišta širom Istre, otoka i priobalja i sve ćemo učiniti da se izborimo za njegovo stavljanje u funkciju.

Riječ je o zemljištima, kazao je Vasilić, na kojima se može uspješno baviti poljoprivredom u sastavu OPG-ova, ali i na njima graditi ruralne vile… Dakle, u funkciju poljoprivrede što ima zajamčen izravan plasman na europsko tržište, a istovremeno strahovito diže, oplemenjuje turističku ponudu. U tom smislu ćemo inicirati ili podržavati takva zakonska rješenja što će olakšavati proceduru, stremiti deregulaciji svih propisa koji bi omogućavali bržu i učinkovitiju realizaciju, bržu izgradnju, bržu provedbu takvih projekata, istaknuo je Vasilić pa ponudio dobar primjer sa svog Krka na kojemu u unutrašnjosti otoka danas postoji više od 500 visokokategoriziranih ruralnih vila u funkciji turizma.

Vasilić je zaključio obećanjem da će progresivna koalicija umanjiti PDV na ugostiteljstvo i smještaj, a da će porezna stopa biti usklađena s onima u konkurentskim zemljama okruženja.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa