Benčić za više javnih zdravstvenih usluga u privatnim klinikama

0
Dario Benčić
Dario Benčić

Dario Benčić, predsjednik udruge Pokret za čovjeka, autora socijalnog programa Neovisne liste broj 13, iznio je ključne točke socijalnog programa naglasivši da je to samo manji dio svega onoga za što se ubuduće namjeravaju zalagati, potpuno neovisno o tome hoće li u Saboru imati svog zastupnika ili neće. Istaknuo je da se njihova socijalna politika u većem dijelu odnosi na osobe treće životne dobi, ali i na teme koje se tiču svih građana Republike Hrvatske uključujući i mlađu populaciju.

Pored već više puta spomenute inicijative za pravo na bolovanje radi njege bolesnih roditelja, ovom prilikom Dario Benčić stavio je naglasak na nedostatne kapacitete javnih domova za starije i nemoćne u kojima je smještaj znatno jeftiniji, a i kvaliteta skrbi o štićenicima na bitno višoj razini nego u privatnim domovima. Rješenje vidi u hitnom povećanju smještajnih kapaciteta javnih domova, sufinanciranju smještaja u privatnim domovima i strožem nadzor nad svim oblicima smještaja starih i bolesnih osoba izvan njihovog vlastitog doma.

Rješenjem navedenih problema bitno stekli bi se uvjeti za dostojanstveno starenje osoba treće životne dobei, ali i u velikoj mjeri olakšao život mlađim osobama, prije svega djeci starih i bolesnih roditelja.

U smislu podizanja kvalitete i dostupnosti javnih zdravstenih usluga Benčić zagovara potpisivanje većeg broja ugovora između HZZO-a i privatnih klinika u kojima bi građani mogli samo temeljem uputnice obiteljskog liječnika obaviti dijagnostičku obradu i jednostavnije operativne zahvate. Iako takva praksa već postoji, vrlo je mali broj usluga koji na teret HZZO-a možete dobiti u nekoj od privatnih klinika. Dario Benčić osvrnuo se još i na temu javne stanogradnje. Rekao je da je u prošloj godini država najavila pokretanje programa javne stanogradnje, ali smatra da je to samo predizborni trik koji se bez pritiska javnosti neće realizirati u skorije vrijeme.

Liste čekanja na javne stanove diljem Hrvatske, uključujući i Pulu, poprilično su duge, a po tom pitanju već godinama nije učinjeno apsolutno ništa. Na kraju je iznio podatak da je samo putem online platforme do jutros prikupljeno više od 1.200 potpisa za ukidanje tunelarine dok mu broj potpisa koji se prikupljaju  na terenu trenutno nije poznat, ali raspolaže informacijama da su reakcije ljudi pozitivne i da prikupljanje potpisa ide prema planu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa