U Pazinu otvorena prva punionica za električna vozila

0
Na otvaranju punionice za električna vozila u Pazinu
Na otvaranju punionice za električna vozila u Pazinu

U centru Pazina 30. lipnja otvorena je prva punionica za električna vozila vrijedna preko sto tisuća kuna od strane HEP-a. Nova Elen punionica omogućuje istovremeno punjenje dvaju vozila te posjeduje AC standardizirani priključak. Inače punionica dio je projekta bigEVdata, sufinanciranog sredstvima Europske unije. Gradonačelnik Krulčić istaknuo je kako Grad Pazin pozdravlja inicijativu uspostave infrastrukture za alternativna goriva na svom području jer postoji zajednički interes pomaganja razvoja e-mobilnosti kroz gospodarsku politiku društveno odgovornog poslovanja i održivog razvoja Grada.

Elen punionica u Gradu Pazinu trenutačno se može otključati bilo kojom RFID karticom koja radi na frekvenciji od 13,56 MHz – to je, na primjer, većina kartica drugih pružatelja usluge punjenja električnih vozila u Hrvatskoj i inozemstvu, razne beskontaktne kartice (npr. bankovne za beskontaktno plaćanje ili javni prijevoz) i slično. Iz HEP-a napominju kako punionica prilikom aktiviranja punjenja beskontaktnom karticom ne očitava nikakve osobne podatke, već samo preuzima kod s kartice kako vozilo koje se puni nitko drugi osim osobe koja je pokrenula punjenje ne bi mogao iskopčati s punionice.

Punjenje na ovoj Elen punionici je potpuno besplatno, a uskoro će biti i dostupna mobilna korisnička aplikacija koja će olakšati korištenje. Inače, popis punionica može se pronaći na poveznici: http://elen.hep.hr/ .

Karakteristike AC punionice postavljene u Gradu Pazinu su sljedeće:
- za istovremeno punjene dva vozila
- 2 × AC priključak (Mode 3 Type 2) – 22 kW
- ukupna priključna snaga se optimira na 44 kW

Za ovu punionicu koristi se izmjenična struja i sama brzina punjenja ovisi o vozilu (kakav pretvarač i bateriju ima). Tako npr. Tesla, Renault ZOE, Smart, Hyundai Kona mogu povući veću snagu i napuniti se u vremenu između 20 i 40 minuta (od napunjenosti baterije 15% do napunjenosti baterije 80%) - punjenje Tesle zbog većeg kapaciteta baterije traje duže (cca do 1 sat). Važno je da korisnici, nakon punjenja, pričekaju da punionica prikaže poruku kada je sigurno isključiti kabel. Nakon toga prvo valja izvaditi kabel iz punionice, a tek zadnje iz automobila. Uz prošlogodišnje postavljanje E-bike point-a, Grad je od danas bogatiji za joj jednu ekološki osviještenu investiciju koja Pazin svrstava pod nazivnik destinacije 21. stoljeća i kojom se potvrđuje važnost „smart city“ rješenja u svrhu održivosti i podizanja kvalitete života u gradu.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa