Demetlika: Projekti za koje se IDS uspio izboriti osnažili su Istru!

1
Marin Lerotić, Tulio Demetlika, Katarina Nemet i Emil Daus
Marin Lerotić, Tulio Demetlika, Katarina Nemet i Emil Daus

Kandidati IDS-a na listi broj 17 na izborima ove nedjelje, Tulio Demetlika (br. 2), Katarina Nemet (br. 4), Marin Lerotić (br. 6) i Emil Daus (12) 30. lipnja su pred novom Općom bolnicom Pula održali konferenciju za medije na temu projekata u Istarskoj županiji. Tom prigodom je Demetlika istaknuo da su „projekti za koje smo se uspjeli izboriti svakako osnažili Istru u posljednjih nekoliko godina. Na projektima smo uvijek inzistirali i na njima ćemo temeljiti naš budući rad u Saboru.“ 

„Činjenica da živimo u ultra centraliziranoj državi, gdje županije, gradovi i općine raspolažu mrvicama iz proračuna, nije nas spriječila da izgradimo modernu Istru, koja može – i kad je infrastruktura u pitanju - bez problema parirati susjednim talijanskim i slovenskim regijama“, kazao je Demetlika istaknuvši novu Opću bolnicu u Puli vrijednu 750 milijuna kuna, koja je ovoga mjeseca započela s objedinjenim radom na jednoj lokaciji.

„Nova bolnica je najznačajniji istarski zdravstveni projekt u čijem su financiranju, osim Vlade RH, sudjelovali svi istarski gradovi i Istarska županija. To je strateški projekt na kojem su lokalne i regionalne vlasti, bez obzira na različite vladajuće administracije u zemlji, inzistirale skoro dvadeset godina. Danas možemo biti ponosni na projekt koji jamči svim žiteljima naše županije adekvatnu medicinsku skrb uz najmoderniju medicinsku opremu“, kazao je Demetlika naglasivši da bi „naš posao bio puno lakši da se u Hrvatskoj provede decentralizacija, a to će se dogoditi dobije li progresivni blok povjerenje većine građana na izborima 5. srpnja“.

Od realiziranih projekata u Istarskoj županiji Demetlika je naveo i 830 milijuna kuna za poticanje razvoja gospodarstva, 390 milijuna kuna za čistu i sigurnu opskrbu vodom, 500 milijuna kuna za zaštitu mora, 266 milijuna kuna za zaštitu okoliša, 305 milijuna kuna za brži i sigurniji promet, 110 milijuna kuna za novi val plinofikacije Istre te uvođenje zavičajne nastave u vrtićima i školama.

Od projekata u tijeku koji će u kratkom roku biti dovršeni, Demetlika je istaknuo Medicinsku školu u Puli, koja će zajedno s novom bolnicom i pulskim Medicinskim fakultetom zaokružiti ciklus medicinskog obrazovanja, zatim Studentski centar u Puli kojim se Istra profilirala kao regija znanja po mjeri studenta, Regionalni centar kompetentnosti, nastavak izgradnje punog profila Istarskog ipsilona, obnovu i dogradnju staračkih domova diljem Istre, navodnjavanje Istre, milijardu kuna za uređaj za pročišćavanje otpadnih voda te uspostavu mreže poduzetničkih inkubatora i coworking prostora Istarske županije poput poduzetničkog centra Coworking Pula.

Od budućih projekata, Demetlika je naglasio razvoj željezničkog prometa, koji je desetljećima zapostavljen i neiskorišten te putnički terminal u Puli. - Istra bi modernom željeznicom mogla osigurati puno više prometa i radnih mjesta. Industrija bi znatno napredovala, a porastao bi putnički promet koji je u direktnoj vezi s turizmom.

Također, 159 milijuna eura za putnički terminal znači da će Istra postati još konkurentnija svjetska destinacija. Napuštene vojne zone nikome ne služe i treba ih staviti u funkciju razvoja gospodarstva, a to potvrđuje i ovaj projekt, kazao je Demetlika te zaključio: „IDS želi i može i dalje biti ona pokretačka snaga koja će Istru stalno i neumorno gurati naprijed. Istra je već danas korak ispred ostatka Hrvatske, a u idućem sazivu Sabora dat ćemo sve od sebe da na kraju mandata možemo reći da je Istra dva koraka ispred! Sempre avanti!"

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa