razgovor

Monika Udovičić: 'Nama Istra nije samo na ustima'

0
Monika Udovičić
Monika Udovičić

S mladom Monikom Udovičić, kandidatkinjom HDZ-a iz Istre na predstojećim parlamentarnim izborima razgovaramo o kampanji, turizmu, IDS-u i Istri te drugim temama.

*U kampanju ste krenuli sa sloganom “Prva Istrijanka u Saboru”, iako je i prije vas bilo saborskih zastupnica u iz Istre.
- Hvala Vam na tom pitanju, to je bio svojevrsni “teaser” kojim smo privukli pažnju, a sve kako bismo poslali poruku o vrlo maloj zastupljenosti žena i mladih u Hrvatskom saboru. Cilj svih političkih kampanja jest privlačenje pozornosti, no nakon toga važno je poslati poruku. Poruka ove kampanje je jasna - znate li koliko je saborskih zastupnica u ovih 30 godina zasjedanja Hrvatskog sabora bilo iz Istre? Koliko je mladih ljudi iz Istre bilo u Saboru? To su neznatne brojke, želim da se čuje glas mladih i glas žena. I jedni i drugi imaju što reći.

Ja sam kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice, izvorne demokršćanske i narodnjačke stranke u Hrvatskoj te sam kratko obnašala dužnost saborske zastupnice u proteklom sazivu Hrvatskog sabora postavši tako prvom zastupnicom iz Istre s desne strane političkog spektra.

HDZ Istarske županije svojim je odabirom kandidata poslao snažnu poruku društvu, iz Istre na našoj listi imamo čak tri žene od ukupno pet kandidata. Poruka je to svim istarskim nonama, majkama, ženama i kćerkama kako su one stup obitelji i društva te kako shodno tome trebaju sve više preuzimati važne uloge u društvu, odnosno biti uključene u društvene i političke procese. Smatram kako ću ovim sloganom ojačati položaj žena u Istri te kako ću moje kolegice iz ostalih političkih stranaka uvjeriti kako su one posve ravnopravne te kako vremena muških i ženskih zanimanja pripadaju prošlosti.

'Mladi itekako imaju što reći'

Također, ne manje važno, znate li koliko je mladih ljudi, recimo ispod trideset godina, imalo priliku govoriti u Hrvatskom saboru? Mladi itekako imaju što reći, itekako nas zanima način donošenja odluka koje utječu na naše živote. No, političke strukture su često nepropusne za nove I mlade ljude, koje nude nova I drugačija rješenja. Stoga je poruka koju nosim da je vrijeme političkih “klika” gotovo, I da budućnost pripada onima koji će se isticati znanjem, iskustvom ali i idealima i strašću bez kojih je politika samo običan posao.

*Bili ste pomoćnica ministra turizma, jeste li utjecali na potpore projektima u Istri?
- Još uvijek jesam. Potpore su samo jedan segment aktivnosti, naravno i one su bitne, posebno za one koji svoj posao tek počinju razvijati ili im treba podrška za razvoj djelatnosti. No, uz to važno je istaknuti neke mjere Ministarstva turizma koje smo osigurali kako bismo pomogli svim dionicima turističkog sektora da prežive krizu uzrokovanu epidemijom koronavirusa.

Primjerice, prvi smo pokrenuli smanjenje svih poreznih i neporeznih davanja koja su u našoj nadležnosti. Pa smo tako za sve private iznajmljivače i OPG-ove koji pružaju uslugu smještaja smanjili boravišnu pristojbu i članarinu za 50%. Također, u suradnji s Ministarstvom rada dogovorene su mjere za očuvanje radnih mjesta u turizmu, pa je tako gotovo 40 tisuća naših sugrađana, samo u Istri, dobilo plaće iz državnog proračuna te im je isplaćeno više od 366 milijuna kn.

Možete li zamisliti scenarij u kojem 40 tisuća naših sugrađana u Istri ostaje bez posla? To je gotovo polovica svih zaposlenih! Nema obitelji u Istri koja je ostala neokrznuta, nema onih koji ovu krizu nisu osjetili na svojoj koži. Upravo zbog velike ovisnosti o turizmu, jedna smo od napogođenijih županija kada je riječ o ekonomskim posljedicama epidemije koronavirusa. Gotovo osam tisuća poslodavaca iz Istre zatražilo je i dobilo pomoć od Vlade za zadržavanje zaposlenosti,  ali i druge olakšice kako bi preživjeli ovo zahtjevno razdoblje.  Ne možemo još reći da smo uspjeli, ali smo sigurno na dobrom putu da uspijemo sačuvati velik broj radnih mjesta, tvrtki, da nam se ne ponovi scenarij iz 2008./2009. godine.

Na tome radimo i mi u turističkom sektoru, pokrenuli smo marketinške aktivnosti na nama važim tržištima. Nijemci su prvi po dolascima u RH, slijede ih naši prvi susjedi Slovenci, Austrijanci, Česi i Poljaci. Otvoreni smo za zemlje koje imaju sličnu epidemiološku situaciju ako mi. Nije neobično da imamo nekoliko uvezenih slučajeva zaraze, ali vrlo je važno da se ti slučajevi promptno izoliraju. Tu glavnu ulogu ima Nacionalni stožer civilne zaštite, ali i lokalni stožer, istarski je stožer odradio iznimno dobar posao.

*Koje su vaše procjene – kako će COVID 19 utjecati na turističku sezonu?
- Treba biti svjestan okolnosti u kojima živimo i ljudima otvoreno reći – ova turistička godina neće biti kao prethodne, ne treba očekivati ni približno isti broj dolazaka i noćenja, ali isto tako – nećemo doživjeti potop. Izvući ćemo se iz ove situacije i ponešto naučiti. Ovo je i svojevrsna prilika da napravimo određene pomake kako bi naš turizam, ali i cijelo gospodarstvo, postalo otpornije i stabilnije. Ovo je svakako i prilika za naše iznajmljivače, gosti se u našim kućama za odmor u Istri osjećaju sigurno, vjerojatnost od zaraze svedena je na minimum, postoje protokoli kako postupati ukoliko ipak do zaraze dođe. Također, pokazuje se da se otkazane rezervacije polako vraćaju, „last minute booking“ postao je naša svakodnevnica.

'Izaći ćemo iz ove situacije jači i otporniji'

Sve to utjecalo je na naše iznajmljivače ali i ostale pružatelje usluga na način da imaju više posla a manje prometa, rade više a prihod im je manji,  ali ponavljam, preživjet ćemo iz izaći iz ove situacije jači i otporniji. Mi u Istri ionako nismo naučili da nam bude lako, ne vjerujemo u priče o lagodnom životu, škrta zemlja naučila je naše ljude da nema kruha bez muke.

*Hoćete li i kao saborska zastupnica biti najviše fokusirani na turizam?
- Turizam je izrazito horizontalna djelatnost I tiče se gotovo svega, posebno kod nas gdje turizam generira značajan udio u ukupnom BDP-u. Ipak, turizam nije jedino područje mojeg interesa, zanima me i regionalni razvoj, uprava, ali i međunarodni odnosi, uostalom nešto sam od toga i studirala. Vidjet ćemo gdje će me posao odvesti…

*IDS-ovci znaju reći da nema njih sa se u saboru ne spominjala Istra.
- Meni je drago da se Istra što više spominje u Hrvatskom saboru, posebno ako je u pozitivnom kontekstu. No, moram vam reći da nama Istra nije samo na ustima. Mi smo ti u čije su vrijeme realizirani najveći infrastrukturni projekti u Istri. Projekti na koje je Istra čekala više od 20 godina. Istarski ipsilon, Opća bolnica Pula, proširenje studentskog doma u Puli, osigurali smo sredstva za više od 15 novih dječjih vrtića. Ovo su samo neki od projekata koje smo realizirali u mandatu ove Vlade. U vrijeme Kukuriku Vlade, u kojoj je sjedio i IDS, svi projekti u Istri bili su zablokirani.

*Hoćete li posebno brinuti o nekim dijelovima Istre?
- Mi smo mali, moramo raditi na razvoju svih naših krajeva. A znate, ipak nisu svi dobili jednaku priliku za razvoj. Moramo to ispraviti. Unutrašnjost Istre se razlikuje od obalnog pojasa, ali to nikako ne smije biti razlog za to da bude zapostavljena. Jako dobro poznajem Istru, gotovo da nema ceste kojom nisam prošla, i nitko me ne može uvjeriti da su neka mjesta manje važna od drugih. Od Lanišća do Pule, sve nam je prioritet.

*Žena ste i mlada ste osoba, znači li to da ćete se u saboru više posvetiti tim skupinama?
- Pa mogu reći da nekako u tome vidim svoju ulogu, no to ne znači da manje brinem o problemima drugih skupina u društvu. Na svima nama je da gradimo povjerenje u institucije ali i u politiku. To možete postići samo osobnim primjerom. (Razgovarao: Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa