Debeljuhova lista o tunelarini i malom broju domova za umirovljenike

0
Članovi nezavisne liste Dina Debeljuha
Članovi nezavisne liste Dina Debeljuha

Članovi liste broj 13, nositelja Dina Debeljuha, u Puli su 27. lipnja održali konferenciju za novinare.    

Dario Benčić, jedan od inicijatora okupljanjna nezadovoljnih građana, onih koji ne žele skrštenih ruku promatrati nepravdu koja nas okružuje na svakom koraku, osvrnuo se na Inicijativu za pravo na bolovanje za njegu roditelja koja je već u proceduri, ali obzirom da sastav nove Vlade trenutno nije poznat, bude li potrebno, najavio je prikupljanje potpisa i održavanje referenduma.

Uputio je i glas podrške, a prema potrebi i spremnost na aktivnije sudjelovanje u Inicijtivi Sindikata umirovljenika Hrvatske kojom se traži ostvarivanje prava na status njegovatelja za skrb o roditeljima i starijim osobama koje su nepokretne, a nisu smještene u adekvatan dom ili udomiteljsku obitelj.

Sindikat umirovljenika Hrvatske rješenje vidi u dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti i ukoliko građani, uključujući i veći broj umirovljenika, podrže naše kandidate na izborima, umirovljenici će imati svoj glas u Saboru što do sada nije bio slučaj.

Dario Benčić pozvo je i mlađe birače da izađu na izbore i podrže listu broj 13 jer iz uređene zemlje neće morati bježati u Irsku ili Njemačku.

Nada Tadić, koordinator palijativne skrbi u Općoj bolnici Pula istaknula je da kroz svoj svakodnevni rad detektira ogromne problemi oko smještaja starih, bolesnih i nemoćnih ljudi u ustanove u Istarskoj županiji, a koji prate mogućnosti tih istih građana.

„Naime, u gradske i državne domove mogu se smjestiti samo 'povlašteni' nakon 10-ak godina čekanja, a u privatne/udomiteljske domove sa cijenom oko 6,000 kn, samo oni s iznimno visokim mirovinama ili mogućnostima dotiranja od strane članova obitelji. Što sa onim koji su u potrebi, a nemaju gore navedene mogućnosti? Da li ta populacija zaslužuje maksimalnu skrb i njegu kroz 24 sata na dan, a njena obitelj mogućnost da bude radno produktivna dok se ta skrb pruža na zadovoljavajući način? I zato se zalažemo za povećanje kapaciteta smještaja u domove te prilagodbu kriterija i cijena mogućnostima građana. Dostojanstvo svima rođenja do kraja života!“, rekla je Tadić

U vezi ukidanja tunelarine kroz Učku novinarima se obratio Dino Debeljuh, nositelj liste.

„Danas krećemo u najavljenu akciju prikupljanja potpisa za ukidanje tunelarine kroz Učku. Pozvat ćemo sve građane da nam se u toj akciji pridruže, jer samo udruženi oko zajedničkih ciljeva možemo natjerati vladajuće da, u ovom slučaju poštuju Ustav, te da građane Istre tretiraju na isti način kao što su tretirali građane Imotske krajine, odnosno Makarske.

Cilj nam je da sakupimo što više potpisa kako bi uvjerili Vladu da nas ima mnogo koji ne žele više biti pasivni promatrači nepravdi koje nam se čine. Potpise ćemo nastaviti prikupljati i nakon ove izborne kampanje, a peticija se može potpisati i online. Tim putem u prva dva dana prikupljanja potpisa našu inicijativi za ukidanje tunelarine kroz Učku potpisalo je 690 osoba.

Pozvat ćemo da nam se u tome pridruže i aktivisti ostalih stranaka, jer samo udruženi ka zajedničkom cilju, možemo uspjeti. Ukoliko će biti potrebno, pokrenuti ćemo i referendum za ukidanje tunelarine“, rekao je Debeljuh.

Debeljuh je kazao i da ugovor sa Bina-Istrom, „koji je jedan od naštetnijih kojega je Vlada RH ikada potpisala, nisu potpisali građani Istre, ali su dosad uplatili ogromne novce na račun Bine, putem plaćanja tunelarine svih proteklih godina“.

„Došao je trenutak da tome kažemo dosta i da krenemo u akciju. Nakon ove akcije, građane ćemo pozvati da nam daju svoj potpis potpore i za još jedan gorući problem u Istri, a to je pomanjkanje broja domova za umirovljenike, kako bi stvorili uvjete da svi umirovljenici Istre i Kvarnera mogu pod istim uvjetima biti zbrinuti, za razliku od sadašnjeg stanja u kojemu veliki broj umirovljenika plaća trostruko veći iznos za boravak u privatnim domovima. U mnogim slučajevima taj financijski teret pada na njihovu djecu.

Uspio sam se dok sam bio u Saboru, u mnogo težim uslovima izboriti za državne poticaje za spas boškarina, pa ću tako uspjeti i sa ukidanjem tunelarine. Samo da potsjetim, zahvaljujući dobivenim poticajima, uzgajivači istarskog goveda dobili su preko 50 milijuna kn“, zaključio je Debeljuh.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MESAR/ ICA - BUTCHER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / ICA - COOK

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA - WAITER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

BRODOVOĐA/BRODOVOTKINJA / SKIPER/SKIPERICA - SKIPPER

Do: 20.06.2020.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA