Nemet i Miletić:

'IDS jedini koji će se za Istru boriti kad se ugase svjetla kampanje'

0
Boris Miletić i Katarina Nemet
Boris Miletić i Katarina Nemet

IDS je 25. lipnja nastavio s predstavljanjem ključnih točki programa za nadolazeće parlamentarne izbore 5. srpnja. Kandidatkinja IDS-a Katarina Nemet i predsjednik IDS-a Boris Miletić na pulskom su Kaštelu govorili o decentralizaciji i statusu Istre te zabrinjavajućim tendencijama u društvu kad su u pitanju opće vrijednosti. Predsjednik IDS-a tom je prilikom naglasio da je „IDS jedina stranka koja će se za projekte u Istri boriti i kada se ugase svjetla kampanje, ali na to smo navikli“.

„U proteklom smo se sazivu borili rukama i nogama za interese naše regije, a u narednom želimo provesti prijeko potrebnu decentralizaciju i visoke standarde postignute u Istri preslikati na cijelu zemlju“, istaknuo je Miletić dodavši da vjeruje da „za desetak dana krećemo graditi modernu, otvorenu, progresivnu Hrvatsku“.

„Uz decentralizaciju, poznato je na čemu još IDS jedini inzistira i tu garanciju danas imamo – Istra će ostati zasebna regija, a njezin ćemo utjecaj i status dodatno jačati! Ne tražimo nešto posebno, nego samo ono što nam pripada! Trenutna situacija u kojoj je raspodjela sredstava 90:10 u odnosu centralne države i lokalnih razina upravljanja je neodrživa i štetna“, zaključio je Miletić.

Katarina Nemet, kandidatkinja IDS-a pod rednim brojem 4, osvrnula se na stanje u društvu proteklih godina istaknuvši da „u Hrvatskoj od 2015. godine nezaustavljivo jačaju mržnja i šovinizam“.

„Tu eskalaciju ekstremizma i mržnje danas prepoznajemo u nizu stvari, od fašističkih incidenata, do napada na pripadnike naših manjina ili prijetnji ženama i njihovim pravima. Ovom posljednjem, nažalost, svjedočimo i u ovoj kampanji, a takvo je ponašanje logična posljedica sustavne politike toleriranja nasilja, dodvoravanja radikalima i normalizacije fašističkog diskursa, koja je u drugim zemljama ne samo neprimjerena, nego strogo zabranjena“, naglasila je Nemet.

„Popuštanje ekstremistima i radikalima itekako ima svoju cijenu, uzmimo samo jedan primjer nedavnog istraživanja. Naime, prema istraživanju GONG-a, samo 27 posto hrvatskih maturanata smatra da je NDH bila fašistička država! Drugim riječima, državne institucije  relativizacijom povijesnih činjenica šalju poruku djeci da u ustaštvo nema ništa loše. To je zastrašujuće“, kazala je Nemet te zaključila:

„To je atmosfera u kojoj ulazimo na ove izbore. Ponosna sam što Istra nije dio tog svijeta. Istra je u svakom smislu svijet za sebe, progresivna oaza u kojoj žive sasvim druge vrijednosti. Jednostavno – Istra je korak ispred. Želimo da te naše vrijednosti tolerancije, poštovanja i otvorenosti zažive u cijeloj Hrvatskoj. I dalje ćemo biti glasni i ostat ćemo sinonim za  borbu protiv nacionalizma i primitivizma.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa