Demetlika: Postignuća Istre u poljoprivredi podijeliti s ostatkom zemlje

1
Tulio Demetlika i Emil Daus
Tulio Demetlika i Emil Daus

Kandidati IDS-a na parlamentarnim izborima 5. srpnja, Tulio Demetlika i Emil Daus, 23. lipnja predstavili su u Puli ključne točke programa koje se odnose na poljoprivredu, gospodarstvo i razvoj. „Dok su na dnevnom redu ideološke teme, napadi na manjinska prava i osobna prepucavanja, što nikako ne pridonosi kvaliteti života naših ljudi u Istri, mi ćemo govoriti o konkretnim stvarima, o politikama i mjerama koje doprinose tome da uvijek gledamo naprijed i budemo korak ispred“, kazao je Daus..

„Istra je u poljoprivredi zaista korak ispred drugih“, poručio je kandidat IDS-a navevši brojne primjere, poput činjenice da je Istra već petu godinu zaredom najbolja svjetska maslinarska regija, među deset najboljih svjetskih vinskih destinacija, a prva je uvela oznaku kvalitete IQ - Istrian Quality - s ciljem jamstva kvalitete, lokalnih proizvoda i promicanja regionalnog identiteta. Naše znanje i iskustvo u poljoprivredi želimo podijeliti s ostatkom zemlje, jer jačanjem poljoprivrede jačamo vlastitu sigurnost, prerađivačku industriju, turizam i cjelokupno gospodarstvo, istaknuo je Daus.

„U sljedećih nekoliko godina želimo aktivirati neobrađeno poljoprivredno zemljište pojednostavljenom procedurom dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta stvarnim poljoprivrednicima, poticati udruživanja poljoprivrednika i okrupnjivanja poljoprivredne te ekološke proizvodnje i tehnološkog unapređenja stimulacijom putem posebnih poreznih olakšica, jačati ekološku proizvodnju hrane, promicati i poticati digitalne kanale prodaje lokalnih poljoprivrednih proizvođača i OPG-ova posebnim mjerama te digitalizirati i automatizirati poljoprivrednu proizvodnju ulaganjem milijardu kuna godišnje“, kazao je Daus.

Kandidat IDS-a Tulio Demetlika osvrnuo se na gospodarski razvoj Istre i Hrvatske, naglasivši da će se „samo zemlje koje imaju stabilnu gospodarsku situaciju moći oduprijeti izazovima koji nas čekaju, a Hrvatska je danas na dnu gotovo svih ekonomskih ljestvica“. „Preduvjet gospodarskog oporavka i napretka je decentralizacija, koja je bila jedan od naših uvjeta za partnerstvo s Restart koalicijom“, kazao je Demetlika te dodao da „i kad govorimo o gospodarstvu, konkretnim rezultatima naše Istre pokazali smo da smo korak ispred“.

„Istra je hrvatski rekorder po udjelu malih i srednjih poduzetnika, ima čak za 2 posto viši BDP od prosjeka RH,  za trećinu nižu stopu nezaposlenosti, a istarski su gradovi među najboljima u Hrvatskoj po pitanju kvalitete života i poslovanja. Kad govorimo o turizmu, Istra ostvaruje čak trećinu svih prihoda u turizmu, rekorderi smo u turističkim rezultatima s više od 25 milijuna noćenja, a Istra je proglašena najboljom auto i kamping destinacijom u Europi“, naveo je Demetlika naglasivši da iako smo na dobrom putu, ne smijemo i ne želimo stati.

„Zato ćemo se u narednom mandatu boriti za smanjivanje fiskalnih davanja kroz pojednostavljivanje poreznog sustava i ukidanje parafiskalnih nameta, oslobođenje poreza i doprinosa za novootvorena radna mjesta u gospodarstvu na rok od dvije godine te uvođenje poreznih olakšica umjesto klasičnih subvencija, smanjenje PDV-a u turizmu, stavljanje u funkciju napuštene bivše vojne zone, nove investicije s visokom dodanom vrijednošću kroz novi zakon o poticanju investicija, skraćeno radno vrijeme sufinancirano radnicima, obrazovanje za suvremeno tržište rada, isplatu plaća u kriznim situacijama iz posebnog fonda te razvoj poduzetničke infrastrukture i potpore novim poduzetnicima“, naveo je Demetlika.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa