Vlasnik hotela u Splitu: 'Dalmaciji je teže nego Istri'

0
Nenad Nizić s kćeri Leom i sinom Brunom ispred 'Vestibul Palacea' (foto: Slobodna Dalmacija)
Nenad Nizić s kćeri Leom i sinom Brunom ispred 'Vestibul Palacea' (foto: Slobodna Dalmacija)

Nikada nije bilo izazovnijeg poslovnog okruženja u turizmu u posljednjih nekoliko desetljeća, jer ni teroristički napadi, ratovi, recesije, međunarodni sukobi nisu toliko uzdrmali turistički biznis i industriju putovanja kao epidemija koronavirusa i njezine posljedice.

Kako se nositi s poslovnim rezultatima u situaciji kada dnevno stiže jednako storniranja ili pomicanja dolazaka za iduću godinu koliko i novih rezervacija, kako u tim okolnostima formirati cijenu usluge, jesu li bogati gosti željni luksuza oni koji će se prvi vratiti...

O tim i drugim pitanjima Sloboda Dalmacija razgovarala je s Nenadom Nizićem, vlasnikom jedinstvenog splitskog hotela "Vestibul Palace", te "Ville Dobrić" i "Residence by Vestibul Palacea", koji je i svoju djecu Bruna i Leu nakon završenih fakulteta uključio u obiteljski posao vođenja hotela. Ujedno je predsjednik Grupacije jedinstvenih luksuznih hotela Hrvatske "Stories" pri HGK-u.

* Kako je biti vlasnik malog luksuznog hotela u centru Splita na pragu ljeta koje ne obećava puno?

– Od polovine lipnja i tjedan dana prije događaju se neki pomaci, manje je otkazivanja, počele su i prve rezervacije. Do prije 15 dana dobivali smo samo otkaze. Mi smo nakon korone najprije počeli raditi s "Villom Dobrić" i imali smo desetak noćenja u njoj. Bili su to većinom domaći poslovni gosti koji su i prije dolazili u hotel. Ovaj tjedan imamo nekoliko gostiju... Govorim o bukingu u hotelu "Vestibul" i "Villi Dobrić", koji su u svjetskoj grupaciji "Small Luxury Hotels of the World" (SLH), vodećoj svjetskoj grupaciji takvih jedinstvenih hotela. Dakle, naša je ponuda dostupna cijelom svijetu preko te grupacije, ali svejedno su ovo trenutno nemjerljive brojke u odnosu na ono što smo imali lani u isto vrijeme, kad smo bili puni.

* Prije mjesec dana bili ste na pragu odluke da hotel ne otvarate ove godine?

– Uh, ne ponovilo se... Srećom, mjere Vlade RH za radna mjesta puno su nam pomogle jer u turizmu su ljudi najvažniji. Osobito u hotelijerstvu. Međutim, s obzirom na to da su nam do sada dolazila samo otkazivanja, mislim da će listopad, studeni i prosinac biti jako teški, rekao bih krizni. U tom smislu razmišljao sam predložiti da sada, ako imamo kakav-takav buking, troškove plaća pokušamo sami pokriti, ali da nam država opet uskoči u tim mjesecima na kraju godine s pomoći za plaće, dio je intervjua iz Slobode Dalmacije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa