Pulski vijećnici usvojili lanjske izvještaje o radu ustanova

0

Gradsko vijeće Pule na prvoj redovnoj sjednici nakon pandemije koronavirusa održanoj 17. lipnja u prostorijama Komunalne palače, usvojilo je izvještaje o poslovanju javnih ustanova za 2019. godinu. Čak devet izvještaja o poslovanju vijećnici su izglasali jednoglasno, dok je kod izvještaja Javne ustanove Pula Film Festival 21 vijećnik glasao za, a jedan je vijećnik  bio suzdržan. Gradski vijećnici na sinoćnjoj sjednici jednoglasno su podržali izmjene odluka koje se odnose na mjere pomoći gospodarstvenicima na čije su poslovanje utjecale posebne okolnosti uzrokovane pandemijom korona virusa.

Kako bi se korištenje mjera pomoći, a koje predviđaju potpuno oslobađanje od plaćanja komunalne naknade i poreza na korištenje javnih površina kao i zakup poslovnog prostora u simboličnom iznosu od 1 kune, omogućilo čim većem broju gospodarstvenika, vodeći pri tome računa o onim najugroženijim skupinama, jučerašnjim Izmjenama i dopunama predmetnih Odluka dodatno su ublaženi uvjeti za ostvarenje prava iz istih.

Naime, navedenim izmjenama ukinut je jedan od dosadašnjih uvjeta koje gospodarstvenici moraju zadovoljiti a odnosi se na dugovanja prema komunalnim poduzećima koji, dakle više nije uvjet za ostvarenje mjere te je referentan datum stanja duga prema Gradu Puli utvrđen na  31. prosinca prethodne godine za razliku od dosadašnjeg stanja duga koji je bio predviđen sa 29.02.2020. godine.

Subvencije roditeljima vrtićke djece 

Vijećnici su jednoglasno izglasali odluke o iznosu mjesečne subvencije roditelja u sufinanciranju programa predškolskog odgoja za svibanj 2020. i o iznosu sredstava mjesečne subvencije dječjim vrtićima drugih osnivača na području Grada Pule.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović pojasnila je kako je od 12. ožujka 2020. godine bio obustavljen rad svih vrtića i osnovnih škola Grada Pule, a slijedeći upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uspostavljen je rad dječjih vrtića od 11. svibnja 2020. u smanjenom obujmu, sukladno Odluci Vlade Republike Hrvatske o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju redovnog rada ustanova predškolskog odgoja i obrazovanja, od 07. svibnja 2020. godine.

„Redovni rad dječjih vrtića započeo je 25. svibnja sukladno Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije Covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi, od 20. svibnja 2020. godine. Prijedlogom Odluke o iznosu mjesečne subvencije roditelja u sufinanciranju programa predškolskog odgoja za svibanj 2020. utvrđuje se iznos subvencije roditelja-korisnika usluga u sufinanciranju programa predškolskog odgoja posebno za djecu koja su krenula u vrtić od 11. svibnja a posebno za djecu koja su krenula u vrtić od 25. svibnja kada je uspostavljen redovan rad dječjih vrtića“, pojasnila je pročelnica Krizmanić-Marjanović.

Za dječje vrtiće drugih osnivača na području Grada Pule, tijekom razdoblja trajanja posebnih mjera, subvencije za ožujak iznose 50 posto redovite subvencije, za travanj 40 posto redovite subvencije i za mjesec svibanj 75 posto redovite subvencije. Na aktualnom satu vijećnik Ardemio Zimolo postavio je pitanje gradonačelniku Pule Borisu Miletiću o digitalizaciji gradske uprave.

„I ova situacija s koronavirusom sve nas je podsjetila kako se doista mnogo pitanja može riješiti korištenjem tehnologije. Još 2007. godine krenuli smo s informatizacijom gradske uprave kako bi povećali efikasnost i smanjili troškove te bili otvoreniji i transparentniji u svim postupcima prema korisnicima naših usluga, kako građanima tako i gospodarstvenicima. Od 1. siječnja 2008. godine uveli smo potpuno digitalno protokoliranje  svih dopisa, zatim Grad Pula prvi je grad u Republici Hrvatskoj koji je u potpunosti uveo digitalni potpis kao i e-upise u vrtiće. Sve to omogućuje bolju kontrolu i upravljanje procesima unutar gradskih odjela, bolji uvid u efikasnost djelatnika i mogućnost da se dodatno unaprijedi taj sustav što ćemo činiti i ubuduće“, poručio je gradonačelnik Boris Miletić.

O devastaciji igrališta

Na sjednici se govorilo i o devastacijama na dječjim igralištima i sportskim terenima. „Djelatnici Castruma brinu o 68 igrališta u gradu i 13 igrališta u vrtićima, a devastacija je nastupila nakon popuštanja epidemioloških mjera. Oko milijun kuna godišnje Grad ulaže u redovno održavanje dječjih igrališta, a u posljednjih pet godina uloženo je više od sedam milijuna kuna u njihovu gradnju. Prema Stoji ili prema Šijani svaka je autobusna stanica razbijena. To je potrošen novac poreznih obveznika“, rekao je direktor Castruma Aleksandar Matić.

„Pula Sport održava 38 sportskih igrališta i svakog dana svjedočimo o sve više devastacija. Bezobrazluk je otišao tako daleko da snimaju filmove dok razbijaju i puštaju ih na društvenim mrežama. Prijavljivali smo policiji, ali nema rezultata. A sve su to djeca iz kvarta, djeca naših sugrađana“, dodao je ravnatelj Pula Sporta Ivan Glušac.

Odgovarajući na vijećničko pitanje o tijeku izgradnje srednje medicinske škole u Puli  pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvira Krizmanić Marjanović rekla je kako radovi, otkako je u veljači položen kamen temeljac, napreduju predviđenom dinamikom i da su se odvijali i tijekom pandemije koronavirusa.

„Dovršetkom ovog projekta stvorit će se prostorni uvjeti i za nove nastavne programe, kao što je dentalni asistent, farmaceutski tehničar, zdravstveno-laboratorijski tehničar i sanitarni tehničar. Na površini čak osam puta većoj od nekadašnje Medicinske škole, moderan i suvremeno opremljen novosagrađeni objekt pružit će adekvatne uvjete za rad i učenje. Rok izvođenja radova je 15 mjeseci pa bi Pula novu Medicinsku školu trebala dobiti u svibnju 2021. godine“, odgovorila je pročelnica Krizmanić-Marjanović.

„Imamo srednju Medicinsku školu koja se gradi, potpisan je ugovor za dogradnju Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovine koja će postati centar kompetencija u segmentu ugostiteljstva i turizma, a uloženo je i 10 milijuna eura u proširenje Studentskog centra. Znači, imamo projekte u vrijednosti od 200 milijuna kuna za ulaganje u obrazovanje i na to moramo biti ponosni" - zaključio je gradonačelnik Pule Boris Miletić. Sjednica Gradskog vijeća Pule održana je uvažavajući protuepidemijske mjere i upute.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa