Vila nad Motovunom: Kuća s uzbudljivim interijerom, ali i pogledom

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

Ville Sancta Maria smještena je iznad srednjovjekovnog gradića Motovuna i s predivnim pogledom na istarske krajolike savršena je za odmor na osami. Udaljena 20 kilometara od Novigrada, ova je vila idealna za napuštanje gradske vreve i uživanje u svježem zraku, golemom bazenu od čak 100 četvornih metara i opuštanje u jednoj od šest dostupnih spavaćih soba, piše Jutarnji.

Prostor je samostalno uredio vlasnik s obitelji, dakle, cjelovito rješenje u pogledu uređenja interijera, kao i eksterijera, što uključuje hortikulturno uređenje, dizajn rasvjete te zonu bazenske rekreacije. Uređenjem interijera nastojala se očuvati i pojačati ambijentalnost te je namjera bila ostvariti doprinos zaštiti hrvatskog etnokulturnog nasljeđa, a kuću s okućnicom učiniti podesnim medijem prijenosa specifičnog geniusa loci. Kuća sa svojim ukupnim ambijentom jest autentični posrednik plemenite kulture zelenog Mediterana na prostoru koju osim Istre uspješno predstavljaju svjetski poznatije regije kao Toskana i Umbrija u Italiji i Provansa u Francuskoj.

U interijeru prevladavaju prirodni materijali, stari kamen lokalnog porijekla, hrast iz Motovunske šume, terakota... Kuća je kategorizirana sa 5* i ima 12 ležajeva u 6 spavaćih soba. Kako je vlasnik kuće dugogodišnji kolekcionar antikviteta i umjetnina, veći dio svojeg fundusa je prenio u vilu. Dio namještaja i drugih predmeta je u više navrata nabavljen od lokalnog staretinara i osnivača poznatog sajma antikviteta u Oprtlju, gospodina Manuela Sirotića, a stolariju su u starinskom stilu izradili domaći stolari iz Buzeta, keramika je uglavnom sicilijanska, a ima i skladno uklopljenih fusion elemenata diferentnih kultura, napose iz orijentalnog podneblja koje su vlasnici donijeli sa svojih brojnih putovanja, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa