Važne relikvije vraćaju se u istarski samostan nakon deset stoljeća

0
Vlč. Lino Zohil
Vlč. Lino Zohil

Svećenički kandidati Graziano Di Crescenzo, Leonard Škec I Wojciech Wlazlo primit će red prezbiterata 20. lipnja po rukama porečkog i pulskog ordinarija mons. dr. Dražena Kutleše. Misa ređenja započinje u 11 sati. Kandidati su formaciju stekli u  pulskom Biskupijskom misijskom sjemeništu „Redemptoris Mater“, a za đakone su zaređeni u mjesecu studenom 2019. godine. Za crkvu u Istri predstojeći period bit će važan i po drugim događajima koje najavljujemo u nastavku.

Relikvija sv. Romualda u Samostanu sv. Mihovila nad Limom nakon 10 stoljeća

U Samostanu sv. Mihovila na Limom, u Kloštru, nedaleko Limskog kanala, svečanim misnim slavljem, pod predsjedanjem porečkog i pulskog biskupa mons. dr. Dražena Kutleše, 21. lipnja proslavit će se blagdan sv. Romualda, utemeljitelja crkvenog reda kamaldoljana, brojnih redovničkih zajednica i samostana, između ostalih i tog samostana u Porečkom dekanatu. Zalaganjem vlč. mr. Lina Zohila, župnika Vrsara i Gradine, od Redovničke uprave u Camaldoliju, u Italiji, dobivene su za tu crkvu relikvije svetog utemeljitelja koje će toga dana biti svečano unijete u crkvu. Svečanost započinje u 17 sati.

Nakon misnoga slavlja održat će se predstavljanje monografije "Crkve i crkvice Sutlovreštine i okolice" autora vlč. Josipa Kalčića, do nedavno dugogodišnjeg župnika Sv. Lovreča i Gradine, u kojoj progovara i o Samostanu sv. Mihaela Nad Limom.  O knjizi će govoriti: mons. dr. Dražen Kutleša, biskup, izv. prof. dr. sc. Ivan Milotić, Marino Martinčević, prof., dr. Livio Prodan, prof., autor vlč. Josip Kalčić, te vlč. mr. Lino Zohil, župnik.

Sedmi „Dani biskupa Jurja Dobrile“ u Ježenju

Nakon odgode zbog epidemioloških razloga, ipak će se i ove godine održati tradicionalni „Dani biskupa Jurja Dobrile“ u njegovom rodnom mjestu Ježenj 20. lipnja. Susret započinje okupljanjem ispred biskupove rodne kuće u 16 sati polaganjem svijeća i cvijeća ispred kamenog reljefa te prigodnom molitvom župnika preč. Željka Zeca. Ondje će se održati prvi dio svečanosti koji će započeti predavanjem povjesničara Josipa Šiklića  o temi „150 godina izlaženja lista „Naša sloga““. Mirjana Ferenčić progovorit će o procesu otkupa imanja vezanog uz biskupovu rodnu kuću, koji je započet 2013. godine u cilju objedinjavanja njemu posvećenog muzejskog prostora.

Uslijedit će otvorenje novoizgrađenog Društvenog doma „Dr. Juraj Dobrila“, uz svečani blagoslov biskupa u miru mons. Ivana Milovana, a tom će se prigodom okupljenima obratiti pazinski gradonačelnik Renato Krulčić. Misa zahvalnica u čast biskupu Jurju Dobrili bit će u nedjelju, 21. lipnja 2020. godine s početkom u 9.30 sati.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

MAGISTAR/RA INŽENJER/KA GRAĐEVINARSTVA - PROJEKTANT/ICA

Do: 01.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

RECEPCIONAR/KA

Do: 01.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE

Do: 06.08.2021.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

AUTOMEHANIČAR/AUTOMEHANIČARKA

Do: 07.08.2021.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA